Élő Belföld

Orbán: Jelentős változások lesznek az új kormányban

Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem újat kezdünk - jelentette be a miniszterelnök a Parlamentben. 3-4 hét múlva alakulhat meg az új kabinet.

A bajor és lengyel kapcsolatok lesznek a legfontosabbak

A választás előtt bajor és lengyel politikusoktól kapott támogatást a Fidesz, így Orbán szerint ezek lesznek a legfontosabb külügyi kapcsolatok a jövőben.

A sajtótájékoztató legvégén arra a kérdésre, hogy nem szeretne-e javulást a német kapcsolatokban, annyit reagált:

Engem nem a német emberek választottak meg.

Nem lesz elnöki rendszer

2010-ben összegyűjtöttem a legjobb gondolkodókat, hogy maradjon-e az alkotmányos parlamenti rendszer, vagy legyen-e elnöki rendszer,

de akkor úgy döntöttek, hogy nem változtatnak. Ez a jövőben is így lesz.

Továbbá Orbán nem csak a fideszesek miniszterelnöke lesz, hanem a háromharmadé.

Mindenki kifejezheti a véleményét

A Facebookon látható, Orbánt kritizáló videókkal kapcsolatban az mondta, hogy a közösségi média mindenki számára elérhető, mára mindenki újságíróvá vált. A választás a széles körben kapott üzenetek alapján dőltek el. A magyarok sok helyről kaptak üzenetet, az alapján döntöttek.

Magyarország ilyen szempontból egy nyugati struktúrát követő ország.

Budapest kell nekünk

Budapest nagyon fontos a Fidesz számára, szerettek volna jobb eredményt elérni – mondta el a választási eredménnyel kapcsolatban Orbán Viktor. Majd igyekeznek.

Demográfiai súlypont

Nincs olyan szelet az országnak, ami tökéletes lenne, de a következő kormányzás valószínűleg demográfiai súlypontú lesz,

vázolta röviden a terveket.

Újfent megkérdezték a véleményét a Magyar Nemzetről, ekkor azt mondta, hogy magánkézben lévő lapok dolgaival nem foglalkozik.

Megkezdi a kormányalakítási munkákat

Azt már korábban világosság tette, hogy változik a kormány összeállítása, részben új emberekről, részben más struktúráról lesz szó.

Azt még nem tudni, hogy változtatnak-e a Stop Soros törvénycsomagon, ezt majd a parlament fogja eldönteni – válaszolta újságírói kérdésre.

Az is kiderült, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker telefonon gratulált Orbánnak, aki rögtön meghívta Magyarországra.

Nem kommentálta a Magyar Nemzet megszűnését

Magyarország egy alkotmányos demokrácia, minden képviselőnek arra kell esküt tennie – én is ezt fogom tenni.

jelentette ki Orbán a kormány jövőbeni tevékenységével kapcsolatban, majd hozzátette: zsákbamacskát sosem árultunk.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a Magyar Nemzet megszűnéséhez, nem szólt semmit.

Bejelentkezett a KDNP-nél

Hamarosan elkezdődnek a koalíciós tárgyalások a Fidesz és a KDNP között, a miniszterelnök viccesen megjegyezte, hogy szerinte más koalíciós partner bevonása nem indokolt.

A magyar nyilvánosság szerkezete rendkívül modern

Ezért van az, hogy olyan sokan részt vettek a választáson.

Erős felhatalmazást kaptunk, sőt, az egyik, ha nem a legerősebb felhatalmazást kaptuk meg.

Orbán szerint a választási eredményből kiolvasható, hogy a magyarok kijelölték a legfontosabb témákat, ez pedig a bevándorlás és nemzeti szuverenitás. Utóbbi azt jelenti, hogy a magyar nemzet erős tagállamokból álló erős Európát akar.

Minden parlamenti választás ünnep

Orbán Viktor köszönetet mondott a sajtónak, mert a segítségükkel jutott el az üzenet a választókhoz.

A miniszterelnök szerint nem csak neki, hanem a választók számára is ünnep volt a választás, ezért mentek el olyan sokan szavazni. Az emberek bevonása a politikába szerinte sikeres volt, mint például a nemzeti konzultációk megtartása.

Mégsem délben

Ahogy a Kormányinfók is késnek, úgy a miniszterelnök sem kezd pontosan. Addig elmondjuk a nap hírét: minden jel szerint holnap jelenik meg utoljára a Magyar Nemzet. Simicska Lajos tulajdonos úgy döntött, nem finanszírozza tovább a lapot.

„Mint egy terrortámadás után” - Sokkolta a Magyar Nemzet munkatársait lapjuk bezárása
Volt, aki sírva fakadt, mások beszélni is alig tudnak. György Zsombor főszerkesztő-helyettest is utolértük, azt mondja, a hangulat most olyan a szerkesztőségben, mint egy terrortámadás után, de próbálja valahogy egyben tartani a csapatot.

Déltől

tart a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót, ahol várhatóan újságírói kérdésekre is válaszol. Orbán Viktor a 2010-es és a 2014-es választás után is tartott hasonló értékelést, négy éve a folytonosságot hangsúlyozta, azt mondta, egyértelmű felhatalmazást kaptak a folytatatásra, és a Jobbikkal kapcsolatban kijelentette: a Fidesz jelenti a garanciát a szélsőségek ellen. Ezzel kapcsolatban még azt is megjegyezte: a választók nemet mondtak az EU-ból való kilépésre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik