Belföld

Elvitte a cica az ellenzéki listás szavazatokat Dejtáron is

Az egyéni szavazatokkal nem volt gond, de a listás szavazatok harmadát érvénytelenítették.

Feltűnően nagy számban voltak érvénytelenek a pártok listáira leadott szavazatok a Nógrád megyei Dejtáron.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján fellelhető információk szerint 722-en éltek szavazati jogukkal a községben. A jegyzőkönyv szerint 679-en szavaztak az egyéni jelöltekre, ebből négyen érvénytelenül. 357 szavazatot kapott a Fidesz, 175-öt a Jobbik és 95-öt az MSZP-Párbeszéd jelöltje, 33 szavazat jutott az LMP-s, 12 a munkáspárti jelöltnek, és még Ráczné Baranyi Georgina független jelöltnek, illetve a Rend Párt jelöltjének is jutott kettő, illetve egy szavazat. Mindebből az is következhet, hogy 43-man nem akartak egyéni jelöltre szavazni, a szavazólapot sem dobták be.

Idáig még rendben is van, a nagyobb furcsaság a listás szavazatoknál figyelhető meg. Minden megjelent választó listás szavazólapja, vagyis 722 darab betalált az urnába, de csak 486-ot találtak érvényesnek belőle (236-ot, vagyis a szavazólapok harmadát érvénytelennek). Az érvényes szavazatokból 366 a Fideszé, 84 a Jobbiké és 36 az MSZP-é, más pártlistára a jegyzőkönyv szerint nem szavaztak érvényesen a dejtáriak.

Szembetűnő, hogy a Fidesz jelöltje csaknem ugyanannyi szavazatot kapott, mint a kormánypárt listája, ám az ellenzéki listákra leadott szavazatok mintha elszivárogtak volna. Mint arról korábban beszámoltunk, egy bajai szavazó arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába szavazott az MSZP-P listájára, a választási honlapon az ő szavazókörében egyetlen szavazat sem szerepel, amit a pártra adtak volna le. Ez azért is furcsa, mert a többi bajai szavazókörben átlagosan 70-100 szavazatot kaptak a szocialisták.

A Baranya megyei Bogdásán pedig az történt, hogy egyéniben összesen 41-en szavaztak ellenzéki jelöltekre, listán viszont senki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik