Élő Belföld

Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

1 milliós tiszteletdíjat kap az NVI elnöke

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona tiszteletdíjként 1 millió forintot kap a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért, írja a hvg.hu.

A lebonyolítás elég sok kritikát kapott a hosszú sorok és az eredményközlés csúszása miatt, azonban amikor Pálffy és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András megkapta azt a kérdést, hogy éreznek-e bármi felelősséget ezzel kapcsolatban, mindketten nemmel feleltek, mondván nem rajtuk múlt, illetve amennyire lehet, felkészültek.

 

Az RTL Klub választási műsorát vezető Baló György eléggé fel is húzta magát az óriási csúszásokon, amit élő adásban szóvá is tett, az NVI elnöke pedig kikérte magának a hangnemet, mert ahogy már előtte is mondta, nem ők tehetnek az ügyről.

A hvg.hu megkérdezte Pálffy Ilonát, felmerült-e benne, hogy nem veszi fel a bónuszt, mire az NVI elnöke azt felelte:

ha lemondanék a tiszteletdíjról, akkor az nem azért lenne, mert voltak problémák, ezek ugyanis nem olyan jellegűek voltak, ami megalapozná az NVI felelősségét. Mondjon nekem olyan országot, ahol éjfélre van eredmény!

Ezután azért megjegyezte, hogy még az is lehet, hogy felajánlja az összeget egy alapítvány számára.

Pálffy Ilona egyébként 1 millió 670 ezer forintot keres az NVI elnökeként.

Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, biztos a kétharmad

Tegnap éjszaka és egészen nem sokkal ezelőttig 133 mandátumon állt a Fidesz-KDNP a választási iroda adatai szerint. Pont ennyi kell az Országgyűlésben a kétharmados többséghez. Most viszont már 134 mandátumot jelez 98,96%-os feldolgozottságnál az NVI a Fidesz-KDNP számára.

Ennek az oka, hogy a levélszavazatok feldolgozása még tart, és a határon túl leadott szavazatok 95%-át a kormányoldal kapta.

Ennek eredményeként most a Fidesz-KDNP újabb listás mandátummal gyarapodott a Jobbik rovására. Tehát ha minden így marad, a Fidesz-KDNP-nek 134, a Jobbiknak viszont 26 helyett csak 25 mandátuma lesz a parlamentben. (A kieső Stummer János, a párt VII. kerületi képviselőjelöltje, helyette az a fideszes Csizi Péter kerül be, aki Pécsen kikapott Mellár Tamástól, de így listán képviselői helyet szerez.)

Ezzel teljesen biztosnak látszik a kormányoldal kétharmados többsége, ami még akkor is megmaradna, ha a külképviseleteken leadott szavazatokkal egy egyéni mandátumot elveszítene.

Ha ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya (még csak alig százezret számoltak meg a levélszavazatok közül), akár még az MSZP-Párbeszéd is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

Ezen csak az változtathat, ha a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók között rosszul szerepel a Fidesz.

Szigetvári: Nem volt kereslet arra, amit mi kínáltunk

Szigetvári Viktor az ATV-ben beszélt arról, hogy ha az Együtt jobban politizált volna, több szavazatot kaptak volna, írja a hvg.hu. A párt teljes elnöksége már vasárnap éjjel lemondott, Szigetvári pedig azt mondta:

Az, amit mi kínáltunk, az, amit én politikusként, miniszterelnök-jelölti vitában őszintén elmondtam, arra nem volt kereslet, és ezt a felelősséget el kell vállalni.

Hozzátette:

Én ezt most nyilvánvalóan be kell, hogy fejezzem.Ezzel együtt van bennem egy olyan szomorúság, mert én nem egy ilyen Magyarországban hiszek. Abban bennem ezek után kevés lelkierő van, hogy még négy évig tekerjem ezt a bringát.

Szigetvári azt javasolja az Együttnek, ebben a formában ne folytassák.

A német CDU is gratulált Orbánnak

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a demokratikus választásokhoz illő módon gratulál Orbán Viktor magyar kormányfőnek és pártjának az egyértelmű választási győzelemhez – mondta a CDU főtitkára hétfőn Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választási eredmény kifejezi a Fidesz lakossági támogatottságát, és az ellenzéki erők gyengeségét is.

Az ellenzéki pártoknak nem sikerült egyesíteni erőiket úgy, hogy másmilyen eredményre vezethessen a választás például mindazon választókerületekben, amelyekben szoros volt a verseny.
Erre a jelenségre tekintettel meg kell nézni pontosan, hogy milyenek voltak a belpolitikai viszonyok. A CDU számára az a legfontosabb, hogy az EU több egy valutauniónál és egy tiszta gazdasági uniónál. Az EU értékunió is, és erről láthatóan újra és újra vannak viták Orbán Viktor pártjával az Európai Néppárton belül

– mondta főtitkár, akinek pártja a Fidesszel együtt az Európai Néppárt tagja.

MTVA: mindenki az M1-et nézte a választás éjszakáján

Hosszabb-rövidebb ideig összesen 2 millió 591 ezren követték figyelemmel az eseményeket az M1-en a vasárnapi választásokon, ez a népesség 29,1 százaléka, írja hétfői közleményében az MTVA.

Emellett azt is írják, hogy övék volt

  • a legmodernebb stúdió,
  • a leghosszabb műsor (az események esti közvetítése csaknem 7 órán át tartott),
  • a legérdekesebb műsor (a nézők 78 percet töltöttek az M1 képernyője előtt),
  • a legnézettebb csatorna
  • a legnézettebb műsor (a Választás 2018 átlagos nézettsége 500 ezer fő volt)
  • és a legszélesebb körű tájékoztatás is.

16 évig a város polgármestere volt, lemond, mert nincs sem lelki ereje, sem kedve folytatni a választás miatt

Lemond posztjáról Ács polgármestere, Lakatos Béla, mert a Momentum színeiben indult jelölt a településen leadott szavazatokat tekintve a harmadik helyre szorult a vasárnapi országgyűlési választáson.

A személyemre leadott szavazatok száma azt mutatja, hogy az ácsiak nem értékelték a településért végzett 16 éves munkámat. Így sem lelki erőm, sem kedvem nincs folytatni

– közölte Lakatos Béla az MTI-vel.

A polgármester – aki korábban függetlenként nyerte el a településvezetői posztot és most a Momentum képviselőjelöltként Komárom-Esztergom megye 3-as egyéni választókerületében indult, hozzátette, várhatóan három hónap alatt lezárja a még folyó beruházásokat és a nyári szünet előtt benyújtja lemondását a képviselő-testületnek. Lakatos Béla nyolc évig iskolaigazgató volt a több mint hétezer lakosú Ácson, majd kétszer polgármesterré választották.

Juncker még ma ír Orbánnak, holnap fel is hívja

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn újságírói kérdésre azt válaszolta Brüsszelben, Jean-Claude Juncker még ma írni fog Orbán Viktornak, hogy gratuláljon neki a pártja egyértelmű győzelméhez a vasárnapi parlamenti választáson, tudósít az Index.

Az EB elnöke holnap telefonon is fel fogja hívni a miniszterelnököt, hogy megbeszéljék a Magyarországot és az EU-t érintő közös ügyeket.

A sajtótájékoztatón arról is faggatták a szóvivőt, mit szól a bizottság ahhoz, hogy a Stop Soros törvénycsomagot már májusban elfogadná az új Országgyűlés, és hogy mit gondolnak az európai értékek tiszteletben tartásáról Magyarországon.

Szkínász erre azt mondta:

a magyar emberek tegnap kinyilvánították a véleményüket. Az Európai Unió a demokratikus értékek uniója. Juncker elnök úr és a Bizottság úgy gondolja, hogy ezeknek az értékeknek a védelme az összes uniós tagállam közös kötelessége. Kivétel nélkül.

Saját pártján kívül az egész Európai Parlamentet lesújtotta Orbán győzelme

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt.

A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra.

Othmar Karas osztrák néppárti politikus ugyanakkor indokolatlannak nevezte az eredményt, mely véleménye szerint nem igazolja a magyar kormánypárt politikáját, a kampány nyelvezetét, az antiszemitizmust, a korrupciót és a nacionalizmust.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére azzal, hogy Weber anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására.

Fotó: 24.hu / Bielik István

 

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor győzni tudott az idegengyűlölő, Európa-ellenes politikájával.

Josef Weidenholzer, az EP szociáldemokrata frakciójának alelnöke szerint az Európai Néppártnak lépnie kellene, és meg kellene fontolnia a magyar néppárti képviselők kizárását annak érdekében, hogy ne folytatódjon a demokratikus értékek csorbulása Magyarországon.

Az EP zöldpárti frakciója hangsúlyozta,

szomorú nap ez Európa számára, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán-kormány elhallgattatta az ellenzéki médiát, pártközeli emberekkel töltött fel számos kulcsfontosságú pozíciót az intézményekben és álhíreken alapuló agresszív kampányt folytatott, miközben a korrupció egyre csak nő Magyarországon.

Mint írták, szükségesnek tartják az uniós szerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben, illetve azt, hogy az európai intézmények gyakoroljanak nagyobb nyomást Orbán Viktorra és kormányára.

Az osztrák kancellár is örül

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz előző napi választási győzelméhez.

A Twitteren közzétett üzenetében a politikus, aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, azt írta, gratulál Orbán Viktor újraválasztásához. Sebastian Kurz Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot, emellett örömét fejezte ki, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral.

Az ÖVP is a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád, az Európai Néppárt tagja.

Merkel gratulált, készen áll együttműködni

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez – mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség révén szoros kapcsolatban áll egymással, és Magyarország megbízható partnerként számíthat Németországra az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette:

nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében.

Szlovéniából is jár a pacsi Orbánnak

Janez Jansa szlovén ellenzéki vezető történelmi győzelemként ünnepelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök elsöprő sikerét a vasárnapi parlamenti választásokon. Jansa szerint Orbán Magyarországért, Európáért és a teljes euroatlanti demokrata térségért aratott győzelmet.

Orbán győzelme több szempontból történelmi jelentőségű, például a magas részvételi arány miatt, amelynek köszönhetően a magyar kormányfő elérte demokratikus legitimitása eddigi csúcsát

– mondta a konzervatív szlovén Demokrata Pártot (SDS) vezető politikus hétfőre virradóra.

Emellett ez Orbán sorozatban harmadik győzelme

– hívta fel a figyelmet. Nem utolsósorban pedig annak ellenére képes felmutatni ezt az eredményt, hogy vele és pártjával szemben a globális baloldali és az oligarchamédia, valamint az európai civilizáció értékrendjének megváltoztatásán munkálkodó szervezetek is felsorakoztak – tette hozzá a május végi szlovéniai parlamenti választásokon jó esélyekkel induló Jansa, osztva Orbán Soros-ellenes érvelését.

Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej - üzeni a fideszes alpolgármester és csapata

A győzelmi mámorban igazán elengedte magát a váci fideszes alpolgármester, Pető Tibor (egyben a városi Fidesz elnöke, és a Magyar Evezős Szövetség elnöke is egyben) és a szintén a művelődési-oktatási és ifjúsági bizottság Fidesz által delegált tagja, Bodonyi Béla is. Olyan videót töltött fel utóbbi a Facebook-oldalára éjszaka, amelyen ő és még két társa azt skandálják:

„Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej”, közben pedig a mutatóujjukat is felemelik. Velük együtt ugrál a fideszes alpolgármester, Pető is.

A videót ma reggel eltávolította Bodonyi az FB-faláról, állítja a váci ellenzék egyik tagja, az Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője, Ferjancsics László, aki viszont még időben lementette a felvételt és bemutatta, hogy a fideszesek mit műveltek. Íme:

Alig lesz nő a parlamentben

176 férfi és csupán 23 nő lesz a következő országgyűlésben, írja a zoom.hu.

A pártonkénti eloszlás a nemek arányát illetően:

  • Fidesz – 8 százalék nő
  • MSZP – 25 százalék
  • DK – 11 százalék
  • LMP – 37.5 százalék

Megvan, mikorra lesz meg a választás végeredménye

Még kedden megérkezik a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a több mint 200 ezer átjelentkező borítékban lezárt szavazata, mondta az Indexnek Listár Dániel, az NVI munkatársa.

Az átjelentkezők szavazatait az választási irodában a 106 választókerületnek megfelelően szétcsoportosítjuk, és szombaton reggel a 106 választókerület elviszi és ott még aznap megszámlálják. Így várhatóan szombat délutánra felkerülnek a végleges adatok a Választás.hu-ra

– fogalmazott.

Kiderült az is, több mint 6400 olyan ember van, aki elmehetett volna nagykövetségre, konzulátusra szavazni, de nem élt a lehetőséggel. A külképviseleten szavazó 51 854 állampolgár voksa szintén megérkezik a héten.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok 378 449-en vannak, az viszont egyelőre talány, hogy hányan szavaztak közülük.

Sok külföldön élő marad le a választásról, halottak viszont kapnak szavazólapot
Gond van a névjegyzékkel és a szavazólapok postázásával is.

Az LMP-n belül is voltak, aki az ellen tettek, hogy visszalépések legyenek - mondja Hadházy. És még másról is beszél interjúnkban

Hadházy Ákos: Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna – állítja az LMP lemondott társelnöke. Azt mondja, át kell gondolnia, milyen formában érdemes folytatni a politizálást. de abban biztos, hogy a kormányoldal nem fog tőle megszabadulni. Az ellenzék nem tudta elhitetni a közvéleménnyel, hogy meg akarja újítani az országot, ezt a kudarc szempontjából sokkal fontosabb tényezőnek látja Hadházy, mint azt, hogy miután állva maradtak jelöltjeik, a Fidesz több, az ellenzék számára nyerhető fővárosi körzetben is győzött.

Interjúnkat itt olvashatják:

Hadházy: Schiffer és Sallai sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek
A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna – állítja az LMP lemondott társelnöke. Azt mondja, át kell gondolnia, milyen formában érdemes folytatni a politizálást.

Mexikóvárosból és New Yorkból már megjöttek az első külképviseleti urnák

Megérkeztek az első külképviseleti urnák a Nemzeti Választási Irodához (NVI) hétfő reggel, az első két urna az amerikai kontinensről jött meg, ott ugyanis az időeltolódás miatt már szombaton megtörtént a szavazás az országgyűlési választáson.

Az első két urna Mexikóvárosból és New Yorkból érkezett; a mexikóiban 45 szavazat van, az Amerikai Egyesült Államokból érkezettben pedig 947. 

A 118 külképviseleteken szombaton és vasárnap 51 854, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szavazott. A külképviseleti voksokat nem számolják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig a Nemzeti Választási Irodába szállítják, ahol választókerületenként szortírozzák és az átjelentkezők szavazataival együtt eljuttatják a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják az utazó szavazatokat a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri az utazó szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat, majd a szavazás szavazóköri eredményéről jegyzőkönyvet állít ki.

Amikor valamennyi szavazatszámláló bizottság (szszb) eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság szombaton megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a választókerületben keletkezett országos listás szavazatok számát és az egyéni választáson keletkezett töredékszavazatok számát is. Az erről készült jegyzőkönyvet eljuttatja a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Fél hétkor 68,13, hétkor 67,08 százalék volt a részvételi arány. Hogy?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja szerint fél hétkor 68,13 százalékos volt a részvételi arány az országgyűlési választásokon, hét órakor pedig már csak 67.08 százalék.

Az Index rákérdezett az NVI-nél, hogy mi áll ennek a hátterében, és azt a választ kapták, hogy

 

az időközi részvételi adatokat egyszerűen strigulák alapján számolják. Tehát a szavazatszámláló bizottságok minden állampolgár felbukkanásánál húznak egy vonalat, és 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, és 18:30-s rögzítéssel ezeket egyszerűen összeszámolják.

Csak a végleges részvételi adatokat a jegyzőkönyvi adatokból számítják ki, ezeket pedig a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásainak megszámolásával határozzák meg.

A szavazókörök 98,96 százalékának adatai alapján ez most 67,08%.

100%-os feldolgozottság akkor lesz, amikor szombaton a külképviseleteken leadott, az átjelentkezéses, és a kijelölt szavazókörben (valamint a levélben leadott szavazatokat) összesítik, és elkészülnek azok a jegyzőkönyvek is. Ekkor lesz végleges részvételi adat is.

Gyurcsány: Most ilyen napok jönnek. De aztán felállunk

Keserű a reggel, milliók ébredtek ma végtelen csalódással, hitetlenkedve. Nem kevesen dühvel. Mert nem egyszerűen várakozásainkban csalódtunk, hanem egy időre nemcsak, hogy szertefoszlott az álom, hogy újra normális országban élhetünk, hanem szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája

– írta Facebook-oldalán a választás másnapján Gyurcsány Ferenc.

A DK miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, európai, polgári Magyarország helyett gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása, a diktatúrával szembenálló sokaság legalább időleges bénultsága, a maró önvád, a perspektíva elenyészése.

Most ilyen napok jönnek. De aztán felállunk. Mert nincs más lehetőség. Együtt fogunk maradni, a mostani dühből majd építő erő lesz, a tehetetlenségből tett, és a végén a ma vereségéből majd a holnap győzelme

– tette hozzá.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Gyurcsány arról is írt, a többségnek nincs hova mennie, ez a hazánk, ide köt mindenünk, barátaink, szüleink és gyerekeink, a nevetős és sírós emlékek, fanyar létezésünk. Azt kívánja, hogy ne törjön meg senki, ne adja fel senki.

Én sem fogom, mi sem fogjuk. Bár csak kicsit enyhíti a keserűséget, hogy életünk első önálló megmérettetésén parlamenti párt lettünk, az ország negyedik pártja, mely marad Orbán diktatúrájának kérlelhetetlen ellenfele. Persze most lesz egy kis csend, melyet hangos elégedetlenség fog itt-ott megtörni, de hamarosan eljön az új cselekvés ideje. Most megértjük, hogy mi történt, holnap meg azért teszünk, hogy legközelebb egy új Magyarország beköszöntének örüljünk.

Köszöni a sok szeretetet és támogatást, az elképesztően sok munkát, a kitartást.

Keserű a reggel, milliók ébredtek ma végtelen csalódással, hitetlenkedve. Nem kevesen dühvel. Mert nem egyszerűen…

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2018. április 9.

Ömlenek a gratulációk Orbánnak

Orosz külügyi bizottság

Az Orbán Viktor vezette kormánykoalíció választási győzelme azt üzeni, hogy a magyar lakosság támogatja a nemzeti érdekek védelmére irányuló felelős és pragmatikus politikát az Európai Unióval (EU) és a NATO-val szembeni kötelezettségek általános összefüggésében – jelentette ki hétfőn Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke.

Koszacsov a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva elmondta:

Az eredmények önmagukért beszélnek – a magyar nép többsége támogatja a Fidesznek és személyesen Orbán Viktornak a magyar nemzeti érdekek védelmére irányuló politikáját az Európai Unió és a NATO iránti kötelezettségek tágabb összefüggésében. Ez a politika, némileg leegyszerűsítve, a következőkben foglalható össze: szolidárisak vagyunk partnereinkkel, ameddig ez nincs ellentétben nemzeti érdekeinkkel.

CSU

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) gratulál Orbán Viktornak a nagyon magas választási részvételi arány mellett elért nagyon jelentős győzelméhez – mondta Horst Seehofer pártelnök, német szövetségi belügyminiszter hétfőn Münchenben.

Pártja elnökségi ülése előtt tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy örül Orbán Viktor újabb győzelmének, és a CSU nevében is gratulál majd neki.

Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta. Ennek a bizalomnak “nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál”.

Csak azt tudom tanácsolni az EU-nak, hogy próbáljon meg ésszerű kétoldalú kapcsolatot kialakítani tagállamaival, különösen a kisebbekkel, mint Magyarország”. “Mindig is helytelennek tartottam a gőg és a gyámkodás politikáját”

– mondta Horst Seehofer.

AfD

Gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz választási győzelméhez hétfőn a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa.

Jörg Meuthen, az AfD társelnöke a Facebook közösségi portálon közölt írásában kiemelte: Orbán Viktor világosan megmondta, hogy eddigi politikájának folytatására készül, és a magyar választók éppen ezért szavaztak rá. Így igazán fényes győzelmet aratott, emelkedő részvételi arány mellett is növelni tudta pártja támogatottságát.

Az AfD társelnöke hozzátette, Orbán Viktor olyan politikáért küzd, amelynek irányát “saját népének érdekei” jelölik ki, és ezért konfliktusokat is vállal, általánosságban az Európai Unióval, különösképpen pedig azzal a személlyel, aki a német kancellár szerepét alakítja.

Felvetette:

vajon gondolja-e még bárki is komolyan az olaszországi és magyarországi választási eredmények után, hogy az európai népek megengedik a nemzetállamok lebontását anélkül, hogy a barikádokra vonulnának.

Ez a gondolat nevetséges lenne, és az EU-elitek jól tennék, ha végre olyan reformokat hajtanának végre, amelyek több teret engednek a tagállamoknak az önrendelkezésre, és hozzájárulnak együttműködésük fejlesztéséhez, főleg a gazdaságban – írta Jörg Meuthen.

Andrej Babis

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke hétfő délelőtt a Twitter-oldalán csehül és magyarul is gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez.

Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmét Andrej Babis meggyőzőnek minősítette bejegyzésében, és leszögezte: szeretne az Európai Unió és a visegrádi csoport keretein belül, illetve kétoldalú szinten továbbra is együttműködni a magyar miniszterelnökkel.

Gratulálok Orbán Viktornak meghatározó győzelméhez

– olvasható a cseh szöveg után magyarul is az ügyvezető cseh miniszterelnök Twitter-bejegyzésében.

Rogán az újságíróktól eltolva Orbánt odavetette nekik: sajtótájékoztatót a vesztesek tartanak

Nem volt eddig sem túl bőbeszédű a nem kormánypárti sajtóval Orbán Viktor miniszterelnök, a választás éjszakán újabb ízelítőt kaphatott belőle a média, hogy ez aligha lesz másként, minimum a közeljövőben – legalábbis a hvg.hu cikke ezt sejteti.

A Fidesz eredményváróját a Bálnában tartotta, külföldi újságírók kérdezték Orbánt a szavazásról, annyit mondott csak, hogy „I’m happy” (boldog vagyok). A hvg.hu azon kérdésére, hogy mi lesz holnap, azaz hétfőn az első intézkedése, csak annyit vetett oda a miniszterelnök, hogy „Majd holnap.”

Ezek után Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter Orbánt eltolva az újságíróktól még odaszólt nekik, hogy ne kérdezősködjenek, mert

sajtótájékoztatót a vesztesek tartanak

– írja a hvg.hu.

Olvasói sztorik