Belföld

Már régen kész van, de nem adják át a Gül Baba türbéjét

Komoly csúszásban a Gül Baba türbe és környékének átadása, pedig az érdemi munkával már végeztek, csupán néhány kertész dolgozik a helyszínen. Az eredeti tervek szerint 2017 második felében be kellett volna fejeződnie a munkálatoknak, utána történt volna meg az átadás.

Kérdéseinket a felújítás kapcsán először tavaly novemberben küldtük el az illetékes Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy

a kivitelezési munkálatok várhatóan idei lezárulásával megkezdődik a műszaki átadás, a használatba vételi engedélyt előreláthatóan 2018 februárjában kaphatja meg az épületkomplexum.

Még azt hozzátették, hogy a megújult türbét és közvetlen környezetét az átadást követően veheti birtokba a nagyközönség. Most ismét levelet írtunk nekik, mivel 2017 második fele, sőt már február is bőven mögöttünk van, a 16. században épült török sírkápolna és környéke viszont még mindig nem látogatható. Érdeklődtünk, hogy

  • Megkapta már a használati engedélyt az épület?
  • Miért nem történt még meg az átadás?
  • Jelen állás szerint mikor lesz az átadás?
Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.
Fotó: 24.hu

Az átadással kapcsolatban érdeklődtünk a külügyminisztériumnál is, először tavaly decemberben. Havasi Bertalan miniszterelnökségi sajtófőnök 2017 májusában azt mondta, az ünnepségen várhatóan Recep Tayyip Erdogan is részt vesz majd.

2017 decemberében a minisztérium kérdésünkre úgy reagált, hogy a hivatalos megnyitó még tervezés alatt van, így az ezzel kapcsolatos konkrét információkkal későbbi tudnak majd szolgálni.

A közbeszerzési értesítőben azt látni, hogy már 2018 januárjábanban elkezdték szervezni az átadóünnepséget, és erre illetve két másik esemény átadásának biztosítására elkülönítettek összesen 210 millió forintot.

A közbeszerzésben úgy fogalmaznak, a rendezvényen résztvevők száma várhatóan 100 – 200 fő körül alakul, és az eseményen részt vesz

Magyarország miniszterelnöke és/vagy kormánytagok és egyéb kiemelten védett személyek.

Így hát ismét megkérdeztük a minisztériumot, mikor várható az átadás időpontja, illetve érkezik-e Erdogan. Erre azt a választ kaptuk, hogy

az időpont még egyeztetés alatt van, a résztvevőkről pedig csak az időpont kijelölése után tudunk nyilatkozni. Amint ez pontosításra kerül, jelezni fogjuk a sajtó felé.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Idén januárban a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TİKA) budapesti koordinátora, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak bejelentette: februárra elkészül a Gül Baba türbe török-magyar együttműködésben végzett felújítása, és hamarosan kész a megnyitásra.

Prof. Dr. Kızıltoprak az AA hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy a 2016-ban kezdődött, TIKA által támogatott restaurációs projekt a kedvezőtlen téli időjárás ellenére gyorsan halad, és „február 15-ig a magyar szabályozásoknak megfelelően megtörténik az átadása, és kész lesz a megnyitásra.”

Kerestük a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséget is, hátha ők többet elárulnak arról, miért késik ennyit az átadás. Farkas Csaba asszisztens, tolmáccsal sikerült beszélnünk, aki lapunknak elmondta, a csúszás oka a két kormány közötti időpont-egyeztetési nehézség lehet. Arra a kérdésünkre, hogy a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségnek milyen infromációja van Erdogan érkezéséről azt válaszolta,

a török elnök elméletben érkezni fog. 

Mészáros üzlettársa felhúz egy társasházat a Gül Baba mellett

A Gül Baba türbe 2,5 milliárdos felújítását fele részben a magyar kormány, fele részben Törökország fizeti.

A kormány tavaly decemberben arról döntött, hogy a Gül Baba türbéje és környezete kerüljön a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésébe. A határozat egyúttal kimondja, hogy a budai épületegyüttest és környezetét a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány „működtesse”.

Az alapítvány csaknem 715 millió forintot kap a kormánytól a műemlék felújítására és működtetésére. Az alapítvány egyik tagja az az Adnan Polat, akivel korábban a miniszterelnök veje is üzletelt, őt vezette körbe februárban Orbán Viktor a felcsúti stadionban, és az ő cége üzemelteti 2015 óta a törökországi magyar kereskedőházat.

Érdekesség még, hogy a Gül Baba szomszédságában, a Turbán utcában egy 7 lakásos társasház épül, Turban Residence néven. A kivitelező a Budai Műemlék Felújító Kft.

Fotó: 24.hu

A Budai Műemlék Felújító Kft. korábban Mészáros Lőrinc cégével a CLH Kft.-vel újította fel a Lehel csarnokot. Ez a két cég egyébként szintén közösen tett ajánlatot a Parlament Delegációs termének felújítási és részben tervezési munkálataira.

Az Örkény Színház felújításában is részt vett mindkét cég, a Budai Műemlék Felújító Kft.-t a nézőtér átalakításával, míg a Mészáros Lőrinc féle céget a színház folyadékhűtő cseréjével bízták meg.

A Turban Residencben legolcsóbb lakás 168 millió forint, a legdrágább 232 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik