Belföld

Gül Baba türbéje Szijjártóék kezében

Gül Baba türbéje és környezete felújítása kerüljön a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésébe – erről döntött a kormány. A hvg.hu szerint a kedden közzétett határozat egyúttal kimondja, hogy a budai épületegyüttest és környezetét a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány „működtesse”.

Balog Zoltán miniszternek arról kell gondoskodnia, hogy a majd megnyíló intézményt múzeummá nyilvánítsák. Minderre jövőre és az azt követő években évi 700 millió forintot szánnak, sőt előkészületekre még a 2017-es költségvetésből is 18 milliót.

Az ehhez kapcsolódó kormányrendelet szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyes feladatait a jövőben „a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány közreműködésével látja el”.

Ezek a feladatok a következők:

  • közreműködik Magyarország gazdasági érdekeinek külföldön történő érvényesítésében, az ehhez kapcsolódó kereskedelem-fejlesztési tevékenységben és a kedvező Magyarország-kép kialakításában;
  • irányítja a turizmusdiplomáciai feladatok végrehajtását;
  • a kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködve irányítja a kulturális és tudománydiplomáciai tevékenységet, például népszerűsíti a magyar kultúra, oktatás és tudomány eredményeit, beleértve a határon túli magyar kultúrát, oktatást és tudományt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik