Belföld

Őrület, már létezik nemzetközi orbanizáció!

Amerikai, német és francia lap is foglalkozik Magyarországgal és Orbán Viktorral, mert közeleg a választás. Még Karácsony Gergely is megszólal!

A Wall Street Journal amerikai és a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap a közelgő választásokkal, míg a Libération francia napilap Orbán Viktor politikájának euroszkepticizmusával összefüggésben foglalkozott Magyarországgal.

WSJ: kicsúszik a 2/3 Orbán kezéből

A szavazóknak kell megvédeniük a demokráciát az április 8-i magyarországi választásokon, amíg van rá lehetőségük, mert az Európai Unió a jelek szerint nem képes erre

– írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ). A cikkben kínosnak nevezték, hogy az Európai Unió nem tudta hatékonyabban meggátolni Orbán „autoriter lépéseit”, mivel az EU nem igazán tudja büntetni a „demokrácia útjáról letérni szándékozó országokat”. A magyar kormányfő ráadásul „okosan barátságot kötött” bizonyos politikai csoportokkal Brüsszelben, amik jórészt kiállnak mellette.

A WSJ szerint ugyan a vasárnapi választásnak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, „kellemes meglepetés”, hogy kétségessé vált az eredmény. Kiemelték, Orbán kétharmados többségben reménykedik, hogy kívánsága szerint módosíthassa az alkotmányt, de napokkal a voksolás előtt úgy tűnik, hogy ez „kicsúszik a kezéből”.

Mint írták, a februári hódmezővásárhelyi polgármester-választás azt jelzi, hogy az emberek kezdenek kiábrándulni az Orbán-kormányból, az ország migránsokkal való elárasztását célzó összeesküvés-elméletek és a korrupciós vádak miatt számos bizonytalan szavazó hátat fordított a Fidesznek.

A tét magas a magyarok, valamint az ország EU- és NATO-partnerei számára egyaránt – figyelmeztetett a politikai-üzleti lap. Röviden kitértek arra, hogy az országban „meggyengítették a sajtószabadságot” és „célba vették” a kormányt bíráló civil szervezeteket, illetve arra is, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök „közeli barátjának” számító Orbán vezette Magyarország tagja az EU-nak és a NATO-nak, és ugyanúgy vétójoggal rendelkezik, mint a többi tagállam.

FAZ: Karácsonyi remények

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Reménysugár a túlhatalommal szemben című összeállításában a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Fidesz győzelme biztosnak tűnik, de egy dél-magyarországi kisváros reményt ad az ellenzéknek.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét megszólaltató írásában kifejtette, hogy Karácsony Gergely kijelentése a választási győzelemről „túlzónak és őszintétlennek tűnhet”, tekintve Orbán „dominanciáját a politikai ”. A hódmezővásárhelyi választás miatt mégis van valóságalapja, mégha sovány is. Hozzátette, hogy Karácsony optimizmusa azon nyugszik, hogy a vásárhelyi mintát alkalmazva a kormánypárt ellen lehet fordítani a „Fideszre optimalizált” választási rendszert.

Azonban a választók rendszerint nem alkotnak a pártok stratégái által mozgatható, akarat nélküli tömeget, „amennyiben szabadok, márpedig Magyarországon ”, de Karácsony szerint a polgárok megtanulták, hogy miként működik a választási rendszer, és a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak majd. Kiemelte, valamennyi ellenzéki párt győzelemként ünnepelné, ha a Fidesz nem szerezné meg az egyedüli kormányzáshoz szükséges többséget, de ez még messze nem jelentené azt, hogy ők szerzik meg a többséget.

Libération: Íme az orbanizáció

Egy újfajta, ügyes és veszélyes euroszkepticizmusnak tartja Orbán politikáját Sylvain Kahn francia politológus a Libération francia napilapnak adott interjúban. A párizsi Politikatudományi Egyetem (Sciences-Po) tanára úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök

nem elutasítva a demokráciát és az európai intézményeket, egy Putyin-barát és migránsellenes Európát vinne győzelemre.

A francia kutató „az európai populista pártok nyugtalanító megerősödését” orbanizációnak nevezte el tanulmánykötetében. Szerinte ez az új irányzat meghaladja az Európa-barát és Európa-ellenes ellentétet, és elsősorban Európa iszlamizációja ellen és az EU és Putyin közötti szövetségért kíván harcolni. A francia kutató szerint Orbánnak van egy nagyon fontos újítása a doktrínák szintjén: egyszerre kívánja hangsúlyozni a magyar nemzet fontosságát és azt, hogy az európai nemzeteknek össze kell fogniuk az ellen, ami közös értékeiket veszélyeztethetné a Samuel Huntington által megfogalmazott civilizációk összecsapása tétel szerint. Tehát az arab-muzulmán világból érkező migránsáradaton keresztül európai iszlamizációval szemben kíván fellépni.

Ellentétben Marine Le Pennel és Matteo Salvininel, Orbán Viktor meghaladja az egyszerű Európa-barát és Európa-ellenes szembeállítást, magát is Európa részének tekinti azért, hogy a politikai és humanista liberalizmussal szemben egy másfajta projektet javasoljon

– írta Kahn, aki szerint „egy sokkal ügyesebb és sokkal veszélyesebb, újfajta euroszkepticizmusról van szó”. Hozzátette:

Orbán Viktor nem akarja szétverni az EU-t, nem támogatja Magyarország kilépését.

A politológus szerint a magyar miniszterelnök egyes területeken, mint például a kohéziós politika, a közös agrárpolitika vagy a védelmi politika legitimnek tekinti az EU-t, más területeken viszont belülről akarja a saját doktrínája szerint átalakítani. (MTI)

(Kiemelt kép: Facebook/ Orbán Viktor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik