Belföld

Palkovics: Az Oktatási minimum inkább politikai, mint szakmai anyag

Palkovics László oktatási államtitkár szerint inkább politikai, mint szakmai anyag az ellenzék Oktatási minimum című programja.

Ennyi minimum kéne egy jól működő oktatáshoz
Majdnem a teljes ellenzék egyetért abban, hogy új alapokra kellene helyezni az oktatást Magyarországon. Az kristálytisztán látszik, mennyire más irányba halad jelenleg minden.

Az államtitkár szerint a csomagba jelentős részben olyan javaslatok kerültek be, amelyeket a kormány már régen megcsinált vagy éppen folyamatban vannak.

A nemzeti alaptantervvel kapcsolatban azt mondta, hogy folyik a korszerű változat megalapozása, és

ha rajtunk múlik, nem kell izgulni a NAT jövő szeptemberi bevezetése miatt.

A finanszírozással kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásra fordított kiadások – amelyeknek az Oktatási minimum szerint el kell érniük a mindenkori GDP hat százalékát – jelenleg a GDP 4,8 százalékát teszik ki, ami meghaladja a 4,5 százalékos európai átlagot.

Az oktatási államtitkár korábban is beszélt már arról, hogy Magyarország sokkal többet költ az OECD és az unió átlagánál az iskolák és az oktatási rendszer fejlesztésére, majd miután utánanéztünk, kiderült, hogy az OECD-jelentés szerint a magyar kormány a teljes kiadásainak 7,3 százalékát költi oktatásra,

ami a második legalacsonyabb arány az OECD-országokban, hazánk csak Olaszországot előzi e tekintetben.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik