Belföld

Azt mondták, akárhány ukránt be lehet jelenteni, nem lesz baj

Az elvándorlás az egekben, a születésszám gödörben, mégis több ezer választóval gyarapodott Szabolcs megye.

Elismerte az RTL Klub Házon kívül című műsorának egy kispaládi ház lakója, hogy mintegy 200 ukrán kettős állampolgárt jelentettek be hozzá, akiket soha életében nem látott. Azt állítja, hogy a bejelentéseket a polgármester intézte, aki cserébe állandó közmunkát ígért, és azzal nyugtatgatta őket, hogy a rendőrségen azt mondták neki: akárhány embert be lehet jelenteni, nem lesz baj.

Kispaládon az a szóbeszéd járja, hogy még a ravatalozóba és a már használaton kívüli, bedeszkázott orvosi rendelőbe is bejelentettek választásra jogosultakat. Adorján Béla jobbikos képviselőjelölt arról beszélt a műsorban, hogy szabolcsi választókerületében 5300 fős szavazóbázis-gyarapodást tapasztalt annak ellenére, hogy a nagy elvándorlás és az alacsony születésszám miatt fogynia kellett volna a létszámnak.

Keresték a polgármestert, Magyar Sándornét is, aki még azt sem várta meg, hogy miről kérdeznék, egyből kijelentette, hogy nem nyilatkozik semmiről. A polgármesternek a helyi Sankó család szerint egy ukrajnai magyar asszony segített az ukránok eligazításában, aki havonta egyszer megy a faluba, nyugdíjkifizetéskor. A riport végén kiderült az is, hogy Sankóék már nem kapnak közmunkát, szerintük megharagudott rájuk a polgármester, mert nyíltan beszéltek a bejelentésekről.

Az állampolgárság egyebek mellett azért éri meg az Ukrajnában élőknek, mert az idősek jóval magasabb nyugdíjat kapnak, a fiatalok pedig dolgozhatnak bármelyik uniós országban. Beregsurányban azt beszélik, hogy 50-80 ezer forintot kérnek egy bejelentésért.

Jándon a Virág utca a falu szélén, a töltés oldalában van, ahol mindent elöntött a 2001-es tiszai árvíz. Az összes ház tönkrement, mindet ledózerolták, ennek ellenére a választási névjegyzék szerint innen is mennek vasárnap szavazni.

Keresték a megyei kormányhivatalt, hogy megtudják, hogyan és milyen időközönként ellenőrzik, hogy valóban azok élnek-e egy lakcímen, akik be vannak jelentve, és hogyan lehet, hogy az ügyintézők nem veszik észre, ha több mint 100 embert akarnak ugyanarra a lakcímre bejelenteni. Annyit válaszoltak, hogy hivatali elfoglaltsága miatt a kormánymegbízott úr nem tud időt szakítani az interjúra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik