Belföld
Image: 73697157, Quaestor-károsultak tüntetnek Budapesten a City Gate irodaház előtt., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Itt az újabb Quaestor-botrány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 28. 13:05

Ezúttal amiatt áll a bál, hogy meg lehetett-e volna menteni az ügyfeleket.

A Magyar Nemzet a cég belső embereivel folytatott beszélgetések, nyomozati anyagok, levelezések és a felszámolásnál született dokumentumok alapján azt  próbálta feltérképezni, miért dőlt be a vállalatot.

A csőd után százmilliárdos cégvagyon tűnt el. A lap szerint a Quaestor számláin volt elég pénz a kisbefektetők kártalanítására, de a kormány a saját vagyonát mentette, több tízezer károsult pedig azóta is fut a pénze után.

Az írás megjelenése után a Fővárosi Főügyészség tudatta, hogy a cikk nemcsak a beszerzett bizonyítékoknak, hanem önmagának is ellentmond. A 2016 februárjában benyújtott vádirat szerint a cégcsoport fizetésképtelen volt, bedőlése előtt számláin volt elég pénz a kisbefektetők vagyonának megmentésére.

A cikk szerint 2015. február 24. napján a Quaestor cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok számláján 11,4 milliárd forint likvid pénzeszköz volt.

Az ügyészség ugyanakkor azt írta, bizonyítékai szerint a csoportnak 2015. február 24-én azzal kellett számolnia, hogy március 18-án az ügyfeleinek értékesített lejáró fiktív kötvények miatt – az engedéllyel értékesített kötvényeket nem is számolva – 16 milliárd forintot meghaladó összeget kell kifizetnie.

A Quaestor-csoport meglévő likvid pénzeszközei tehát már a lejáró fiktív kötvények ellenértékére sem volt elég, nemhogy egy másik – milliárdos kötelezettségekkel terhelt – gazdasági társaság megvásárlására.

A cikk önmagával is ellentmondásos; ha ugyanis a cégcsoport 2015. március 5-én fizetőképes helyzetben volt, miért lett volna szükség három nappal később a cégcsoport megmentése érdekében “reorganizációs” tervekre – írta az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség szerint a cikk kizárólag a vádlottak állításain alapul, ez védekezési taktikájuk része lehet, de csak a közvélemény félrevezetésére alkalmas. Az igazság a fentiekkel szemben az, hogy a nyomozásnál beszerzett nagyszámú – a vádlottakat erősen terhelő – bizonyíték mellett a vád a tárgyalási szakban az eddigi bizonyítási eljárás alapján tovább erősödött.

Külügy: Szijjártó nem ígért semmit

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtó Főosztálya „Simicska Lajos lapjának” lejárató kampánycikke miatt megismételte, hogy Szijjártó Péter soha, senkinek, semmilyen formában nem tett ígéretet semmilyen cég megmentésére.

Minden ezzel ellentétes állítás hazugság.

A tárca szerint az MNKH Zrt. a legbiztonságosabb formában, állampapírban tartotta az adófizetők pénzét, nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket, a közpénz ennek köszönhetően nem került veszélybe, nem veszett el. Az a 13 ezer ügyfél, aki állampapírban tartotta a pénzét ugyanúgy visszakapta, mint az MNKH Zrt.

Mivel az MNKH Zrt. a tőkéjét állampapírban tartotta és nem kockázatos vállalati kötvényben, így a tőke kivétele semmilyen formában nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez, nem gátolta az ügyfelek kártalanítását, hiszen állampapírból kötvényes ügyfelek nem kártalaníthatók.

Szijjártó Péternek győri, sporttal is foglalkozó képviselőként feladata volt, hogy kapcsolatban legyen a győri cégvezetőkkel, külgazdasággal foglalkozó miniszterként pedig feladata, hogy kapcsolatban legyen a külgazdasággal foglalkozó cégvezetőkkel.

Furcsa lett volna, ha az elmúlt két évtizedben nem lett volna kapcsolata a külgazdasággal és sporttal is foglalkozó, győri Quaestor vezetőjével. Hasonló módon – feladatából adódóan – a külügyminiszter ma is több száz cégvezetővel van kapcsolatban – tudatta a minisztérium.

Quaestor-ügy – Hindu tűzszertartásra költöttek 72 milliót a cégvezetők
A vállalat fejesei ettől várták az anyagi fellendülést.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.