Belföld

Kósa feleségének ígérték eredetileg a 800 milliót

Az első tervek szerint nem Kósa Lajos édesanyja kapott volna papíron 800 millió forintot, hanem a felesége – írja a Népszava a lap birtokába jutott dokumentumok alapján. Ezek szerint miután a csengeri Szabó Gáborné a fideszes politikusra bízta az állítólagos, 1300 milliárd forintos örökségét, hogy vegyen belőle állampapírt, papíron a tárca nélküli miniszter feleségének ajándékozott 2,6 millió eurót, akkori árfolyamon több mint 800 millió forintot.

800 milliós ajándékot kapott volna Kósa édesanyja
A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának adatai szerepelnek a banki adatokban is.

A Népszava azt írja, hogy annak nincs nyoma, hogy Porkoláb Gyöngyi ténylegesen kapott volna pénzt, ugyanakkor az ajándékozás minden mozzanatáról készült közokirat, amelyet Kósa felesége nem írt alá, de a személyes adatai szerepelnek rajta. Szabó Gáborné a Blikknek adott interjújában arról beszélt, hogy tavaly novemberig jó barátok voltak Kósával.

Kósa Lajos feleségének cégügyeihez senkinek semmi köze
Ugyanis a miniszter szerint neje nem közszereplő, hanem magánember.

Most az is kiderült, hogy jelentős, 40 millió forintos külföldi ingatlanvagyonnal rendelkezhet az a cég, a 139 millió forint értékűre feltőkésített Tócó-Pece Kft., amelyet Porkoláb Gyöngyi vett töredékáron, 6 millió forintért a Kósa-közeli ügyvédtől, Fiák Istvántól. Erről adóhivatali határozat tanúskodik, amely szerint a cégnek 60 milliós ingatlanja, illetve ingatlanhoz fűződő vagyoni jogai voltak, Magyarországon azonban csak 20 millió forintnyi ingatlanvagyona van Mátészalkán. Ebből kifolyólag a fennmaradó 40 milliót külföldön kell keresni.

A mátészalkai ingatlanon fennálló jelzálogjog kapcsolódik Kósa Lajos édesanyjának sertéstelep-vásárlásához, ugyanis a jelzálogjogot a Kósa édesanyjának sertéstelepét is hitelező állami Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. javára jegyezték be. 

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik