Belföld

Egy jelölt tudná megszorongatni Hoppál Pétert

A Fidesz-KDNP jelöltjének, Hoppál Péter kulturális államtitkárnak ellenzéki együttműködés nélkül nem igazán van félnivalója Baranya 2. választókörzetben, ami Pécs északkeleti és délnyugati végét, Komlót és néhány környező települést foglalja magába, derül ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, amit a 444.hu ismertetett.

Hoppál a kutatás eredménye szerint 45 százalékkal vinné a körzetet, az ellenzéki jelöltek pedig a következőként állnak:

  • Gyimesi Gábor (Jobbik) – 21 százalék
  • Nagy Ferenc (DK) – 16 százalék
  • Hohn Krisztina (LMP) – 11 százalék
  • Berkecz Balázs (Együtt) – 6 százalék
  • Körömi Attila (Momentum) – 1 százalék

A KOM elemzése szerint egy Jobbik nélküli koordináció esetén 50-24-25 arányban győzne Hoppál, ha pedig teljes ellenzéki együttműködés jönne létre, akkor is csak 34-35 százalékot tudna elérni a két legerősebb ellenzéki politikus.

A rejtőzködő szavazók átszavazási hajlandóságát is figyelembe vevő indirekt becslések ugyanakkor azt mutatják, ha megvalósulna a teljes ellenzéki együttműködés, akkor az LMP-s jelölt lenne legközelebb Hoppálhoz. Hohn Krisztinát 46 százalékra mérték, de a DK-s Nagy Ferenc is csak hibahatáron belül van lemaradva tőle.

Ellenzéki koordináció esetén tehát Hohn Krisztina tűnik a legesélyesebb jelöltnek, ugyanis ő képes a leginkább integrálni az ellenzéki szavazókat, és egyedül ő lenne képes megszorongatni Hoppál Pétert

– áll a KOM elemzésében.

Az adatfelvétel február 20 és március 19 között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik