Belföld választás 2018
Budapest, 2017. június 6.
Hadházy Ákos, az LMP képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Választási bizottság: Jogtalanul szedték le Hadházy plakátjait

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 23. 07:34

Elmarasztalta a Tolna Megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választási Bizottsága a szekszárdi önkormányzatot amiatt, hogy március 17-én eltávolították Hadházy Ákos LMP-s képviselőjelölt plakátjait.

A 24.hu-hoz eljuttatott dokumentum szerint azzal, hogy az önkormányzat a közterülethasználati szabályokra hivatkozva elszállíttatta a kampányeszközöket, megsértette a választási törvényt.

Hadházy a Facebookján számolt be arról, hogy négy ember szedte le a szekszárdi Garay térre kihelyezett plakátjait, két rendőr pedig csak állt és nézte. A politikus szerint a munkások nem tudtak felmutatni megbízást és azt sem árulták el, hogy kik ők, végül a rendőröknek azt mondták, hogy Ács Rezső polgármester megbízásából dolgoznak.

Az LMP társelnöke több jogászt is megkérdezett arról, hogy jogszerű volt-e a plakátok eltávolítása és kellett volna-e külön engedély, de a véleményük nem volt egységes. A Hadházyék megbízásából eljáró Perfect Média Kft. március 8-án nyújtott be előzetes kérelmet az önkormányzathoz. Válasz nem érkezett: Szekszárd ugyan nem adott hozzájárulást, de nem is tiltakozott a kihelyezés ellen. 14-én újra engedélyt kértek, majd Ács Rezső 20-án úgy rendelkezett, hogy nem engedélyezi a közterület-használatot, de már 3 nappal korábban elbontatta a plakátokat.

Hadházy Ákos március 19-én a választási bizottsághoz fordult, amely a határozatában most kimondta, hogy az önkormányzat jogsértést követett el, ugyanis választási plakát, bizonyos kivételek figyelembevételével, korlátozás nélkül kihelyezhető. Mint írják:

a véleménynyilvánítás szabadsága kiterjed a választási kampány során a jelöltek és a jelölő szervezetek által folytatott kampánytevékenységre, melynek egyik eszköze a plakátok készítése, elhelyezése, a választási kampány a véleménynyilvánítás szabadságának megnyilvánulási formája.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.