Belföld

A budapesti brit követség is beleállt az oroszok felelősségébe

Szergej Szkripal megölését az oroszok már mindenkire rákenték, aki él és mozog, holott még nem egyértelmű a felelősségük.

Napról napra nagyobb hullámokat vet a Szergej Szkripal-ügy. A történet dióhéjban arról szól, hogy az orosz titkosszolgálat volt kettős ügynökét és lányát olyan idegméreggel mérgezték meg Londonban, ami a brit hatóságok szerint Oroszországból származott. Emiatt a britek kiutasítottak 23 orosz diplomatát és közölték, nem lesz hivatalos küldöttségük a nyári oroszországi foci vb-n. A legmagasabb körökből, konkrétan a miniszterelnöktől is jöttek egyértelmű jelzések, hogy az oroszokat tartják felelősnek a merényletért, aminek egy rendőri sérültje is van.

Az orosz dezinformacija rögtön elkezdett ködösíteni, a putyini médiagépezet pedig sorra keverte a gyilkosság gyanújába a nem baráti országokat, miközben a cseheket, szlovákokat, svédeket, majd briteket gyanúsította azzal, hogy onnan származik az idegméreg. Minderre építette fel videóját a budapesti brit nagykövetség is, akik a gyilkosság hátterét igyekeznek tisztítani ezzel. A magyar nyelvű szalagcímes anyag persze nem élesedhetett volna a brit külügy, tehát kormányzat engedélye, sőt tán kérése nélkül, így nyilvánvaló, hogy a brit kormány most igyekszik ellensúlyozni az orosz törekvéseket. Az egyelőre biztos, hogy az ártatlanság vélelme megilleti Moszkvát, még mindig nem biztos, hogy Putyin titkosszolgálata végzett

Oroszország dezinformációs kampánya

Oroszország tagadással, eltereléssel és hamis információ terjesztésével válaszolt a Salisburyben történt esettel kapcsolatos kérdésekre.Russia has responded to the Salisbury incident with denial, distraction and disinformation.Foreign Office

Közzétette: UK in Hungary – 2018. március 22.

Téma az unióban is

Oroszország „meggondolatlan és arcátlan” támadást intézett az Egyesült Királyság ellen Szkripal megmérgezésével – jelentette ki a brit miniszterelnök az uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozója előtt. Theresa May kijelentette: „Világos, hogy az orosz fenyegetés nem ismer határokat.” Hozzátette, a történtek „az Európa és közeli szomszédai, például a nyugat-balkáni és a közel-keleti államok elleni orosz agresszió mintájába illeszkednek”.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő aláhúzta: az egység a legerősebb politikai jelzés, amit most küldhet az Európai Unió. Újságírói kérdésre válaszolva Dalia Grybauskaite litván elnök közölte, a Szkripal-ügy miatt országa is fontolgatja orosz diplomaták kiutasítását – hangsúlyozta, húzta alá, emelte ki az MTI írása.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / Chris J Ratcliffe)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik