Nagyvilág

Moszkva a briteket vádolja a Szkripal-mérgezés miatt

Nagy-Britannia vagy nem képes megvédeni magát egy terrortámadástól, vagy maga szervezte meg a Szergej és Julija Szkripal elleni támadást

– jelentette ki Vlagyimir Jermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási osztályának vezetője egy, a Moszkvában akkreditált külföldi nagykövetek számára tartott tájékoztatón szerdán.

Az elemi logika azt sugallja, hogy csak két eset lehetséges: a brit hatóságok vagy nem képesek védelmet biztosítani az efféle – képletesen szólva – terrorcselekmény ellen a saját területükön, vagy pedig – anélkül, hogy én bárkit vádolni akarnék – egyenesen vagy közvetve maguk rendezték meg az ügyet. Harmadik eset egyszerűen nem lehet

– mondta Jermakov. Hozzátette, hogy Moszkva a történteket orosz állampolgárok ellen Nagy-Britannia területén elkövetett terrortámadásként értékeli. Kifogásolta, hogy a brit hatóságok nem biztosították az orosz nagykövetségnek a konzuli hozzáférést az orosz állampolgárságú Julija Szkripalhoz, nem támasztották alá bizonyítékokkal azt a vádjukat, hogy a kettős gyilkossági kísérletért Moszkva tehető felelőssé, és közös vizsgálatra sem hajlandóak.

Véleménye szerint ilyen körülmények között „egyszerűen abszurdum” bármilyen magyarázatot követelni Moszkvától.

Jermakov szerint „egyre nyilvánvalóbbá válik”, hogy a Szkripalék ellen az angliai Salisburyben elkövetett támadás „egy újabb durván meghamisított, jogellenes kaland”, amelyhez Oroszországnak semmi köze sincs, és amelyhez semmi érdeke sem fűződött. Megismételte: tavaly a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette, hogy Oroszország maradéktalanul megsemmisítette vegyifegyver-készleteit.

Az orosz diplomata nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy az incidenst Washingtonból rendezhették meg.Elmondta, hogy Oroszország a Szkripal-ügyben Nagy-Britanniától és az OPCW-től hivatalos és részletesen alátámasztott jelentést vár el, a tárgyi bizonyítékok megőrzése mellett.

Igor Kirillov, az orosz sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi egységek parancsnoka közölte, hogy Nagy-Britannia, miután 1962-ben szabadalmaztatta, majd az Egyesült Államoknak eladta a szerves foszfor alapú, VX típusú méreganyagokat, egyike azoknak az államoknak, amelyek az 1970-es évek óta új generációs fegyverek kidolgozásán dolgoznak. Elmondta, hogy a brit fél által „Novicsok” néven emlegetett gázt egy jól felszerelt laboratóriumban, vegyészi képesítéssel elő lehet állítani annak a képletnek az alapján, amelyet Vil Mirzajan, az Egyesült Államokban élő volt szovjet vegyész egy 2008-ban megjelent könyvében közölt. Mirzajan több írásában azt állította, hogy ő a Novicsok bináris ideggáz egyik atyja.

Moszkva egyébként valótlannak nevezi azt az állítást, amely szerint Oroszországban vagy a Szovjetunióban Novicsok elnevezésű hatóanyagot fejlesztettek volna ki.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik