Belföld

Letelepedési kötvény: húszan bukták el a biztonsági vizsgálatot a 20 ezerből

20 ezer kérelmezőből mindössze 20 letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással a magyar hatóságok a kötvényprogram fennállása alatt – számolt be a Magyar Nemzet. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának részben zárt ülésén, március 5-én beszélt erről, amikor az ellenzék kérdésére említette meg az eddig nem nyilvános adatokat.

A Magyar Nemzet szerint az összesen 64 érintett túlnyomó többsége a már ismert adatok szerint valószínűleg Oroszországból, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából próbálkozott, az ugyanis korábban már ismert volt, hogy a legtöbb kötvényest küldő országból, Kínából, hárman nem mentek át a vizsgálatot.

A korábbi hírek is csak erről a három emberről szóltak.

Végh Zsuzsanna az ülésen beszélt arról is, hogy az igénylési eljárások „biztonsági szempontból megnyugtatóan zajlottak”, ugyanakkor a hivatal maga végezte el a „migrációs kockázatelemzést”. Ezen felül a bevándorlásiak vizsgálták a kérelmezők és családtagjaik által benyújtott dokumentumok valódiságát. A visszautasítások nem csak biztonsági okokból történtek, volt, akinek hiányosak voltak a dokumentumai.

Kiemelt kép: Rogán Antal, aki a kötvényprogram elindulásakor a parlament Gazdasági bizottságának elnöke volt; MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik