Belföld

Narancsot osztogató fideszest és buszpályaudvart vágott meg az NVB

László Tamás iskolásoknak kampányolt, Kecskeméten momentumos plakátokat téptek le jogtalanul.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő volt, hogy László Tamás, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje narancsot és tollat osztogatott egy iskola diákjainak és szülőknek. Ahogy a 24.hu is beszámolt róla, sok szülőnek nem tetszett a kampányolás, még az igazgató is megkérte az aktivistákat, hogy távozzanak, de nem tették.

Narancsot és tollat osztogatott gyerekeknek az iskola előtt a XV. kerületi fideszes képviselő
Amikor pedig a szülők és a tanárok egy része megkérte László Tamást és az aktivistákat, hogy távozzanak, azt válaszolták: ez közterület.

A budapesti 12-es választókerület jelöltje és segítői akcióját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság nem találta bizonyítottnak mint jogsértést. A fellebbezést elbíráló NVB azonban 10:7 arányban megállapította a jogsértést, és megerősítette, hogy köznevelési intézményekben nem lehet kampányolni. Az NVB határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától – írja az MTI.

A Momentum legyőzte a pályaudvart

Eközben a Momentumnak is igazat adtak egy ügyben: 276 ezer forintos büntetést kapott a kecskeméti buszpályaudvart üzemeltető DAKK Zrt., mert kétszer is leszedette a momentumos plakátokat. Pedig a párt jelöltje, Bodrozsán Alexandra jogszerűen tette ki hó elején az oszlopokra a plakátjait, amik aztán hamar eltűntek. A helyi választási bizottság mindenesetre igazat adott Bodrozsánéknak, akik ismét plakátoltak, azt pedig ismét leszedték. Ezért büntetett a Nemzeti Választási Bizottság. Fekete-Győr András pártelnök így kommentálta az esetet:

A fideszes médiatúlsúly mellett a plakátolás az egyik utolsó lehetősége az ellenzéknek. Ezért nagyon fontos döntés ez a mai. Nem hagyhatjuk, hogy törvénytelenül akadályozzák a kampányt.

(Kiemelt kép:  Besenyei Violetta / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik