Belföld választás 2018
Budapest, 2018. március 9.
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje a testület ülésén Budapesten az NVI székházában 2018. március 9-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Jobbikos kamut védett meg az NVB

24.hu
24.hu

2018. 03. 20. 16:43

Be mert szólni plakáton Tuzson Bencének a Jobbik, de az NVB szerint ennyit el kell viselni.
Korábban a témában:

A Nemzeti Választási Bizottság 11:6 arányban úgy döntött kedden, hogy nem jogsértő a Jobbik Tuzson Bencéről készített fóti választási plakátja. Az ügy előzménye, hogy a Jobbik fóti plakátjának szövege szerint

Az ön képviselője, Tuzson Bence 2014 óta egyszer ejtette ki Fót nevét az Országgyűlésben.

A plakát ellen Tuzson nyújtott be kifogást, és bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a kijelentés nem igaz. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) megállapította, hogy az állítás valótlan, és a Jobbik megsértette a választási alapelveket.

OSZD MEG! Szerinted minden tőle telhetőt megtett Tuzson Bence Fót fejlődése érdekében? A Jobbik nem így látja! #Fót #Jobbik

Közzétette: Jobbik Fóti Szervezete – 2018. február 23.

A párt azonban fellebbezett, az NVB pedig 11:6 arányban megváltoztatta az oevb határozatát és a kifogást elutasította. A vitában Patyi András felhívta a figyelmet arra, a választási kampányban a tényállítás útján történő kampányolás rendkívül nagy védelmet és igen széles szabadságot élvez.

Felidézte, a Kúria és az Alkotmánybíróság határozatai is rögzítették, hogy kampányidőszakban a véleménynyilvánítás határa a jelölt személyiségi jogainak megsértése, és amíg a kampányban a jelöltek alkalmasságáról, a kampány tárgyává tett üzenetek értelmezéséről van szó, a kijelentések valóságtartalma „csekély fokban vizsgálható”.

Vagyis a kampányban a jelölteknek a negatív kampányt is tűrniük kell, és lehetőségük van arra, hogy hasonló eszközökkel ismertessék a saját álláspontjukat.

A vitában többen is úgy érveltek, hogy a plakát felirata valótlan tényállítást tartalmaz, így azt nem lehet alkotmányos védelemben részesíteni. Az NVB határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. (MTI) 

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.