Élő Belföld

Karácsony és Gyurcsány egy színpadon ünnepel

Percről percre a Fővám téri ellenzéki demonstrációról.

A Fővám téren ünnepel szombaton 15 órától az ellenzék azon része, amely Karácsony Gergelyt ültetné a miniszterelnöki székbe. Az MSZP és a Párbeszéd kormányfő-jelöltjén túl a DK-elnök Gyurcsány Ferenc is itt szólal fel, a Szolidaritás, az Együtt és a Liberálisok is képviseltetik magukat.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Demszky osztogat

Mármint fénymásolt újságot. A korábbi főpolgármester a Nyomtass te is! mozgalom aktivistájaként tevékenykedik.

Emberszerető parlamenterek

Szalay Kriszta színművész szerint nem szabad senkinek hatalmat adni, mert akkor úgy járunk, mint most, tudatosítani kell, hogy a parlamentben dolgozók a nép szolgálói. Jó lenne, ha a parlamentben olyan emberek lennének, akik szeretik az embereket és szeretettel kommunikálnak – mondja, de szerinte az embereknek is szeretettel kellene kommunikálni, beszélgessenek és ne legyőzni akarják a más véleményen levőket. Meditálásra kéri a közönséget, gondoljanak három dologra, amiért hálásak lehetnek. Majd elénekel egy Erdős Virág-verset.

Összemosolygás

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője beszél, olyan országot szeretne, ahol senkinek nem kell lehajtania a fejét, tartozzon bármilyen kisebbséghez. És olyat, ahol nem jelent jogtalan előnyt, ha valaki a miniszterelnök barátja vagy veje. Szerinte azt akarják, hogy a fal mellett osonjon, aki nem ért egyet Orbánnal. A kormány minden nap milliókat aláz meg, mondja, de szerinte az elmúlt hetekben valami megfordult, az emberek elkezdtek összemosolyogni, azok is elmennek szavazni, akik eddig nem akartak. Hódmezővásárhelyről van szó, természetesen, Bősz szerint közelebb került a változás szele. A rendszerváltás óta nem volt választásnak ekkora tétje – polgárok leszünk vagy alattvalók?

Tavaszi séta

Székely közölte, a Fővám téri tüntetés után a kiskörúton elvonul az Operáig, a diákok 17 órakor kezdődő tüntetéséhez, annak reményében, hogy vele tartanak.

Útlevéllel Erdélybe

Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke annyit mondott, hogy most jött a Békemenetről, ez elég volt ahhoz, hogy a közönség nevessen. Elmondta, köszöntötték az Elios részvényeseit, és megpróbál beszédében kicsit vicces is lenni, mint Kósa Lajos, amikor megpróbál igazat mondani a tévében. Szerinte ha így megy tovább, a nemzeti kormány elintézi nekünk, hogy újra útlevéllel kelljen menni rokonlátogatni Erdélybe vagy a Felvidékre. De nem Orbánról vagy a Fideszről akar beszélni, hanem arról a Magyarországról, ahol az emberek nem gyűlölik egymást, és szeretik az életet. De csak kikötünk ott, hogy a Fidesz-KDNP tolvaj, hazug banda, ami a választás után el akarja törölni az alkotmányos köztársaság utolsó bástyáit. A közönség meglehetősen csendes, egy kisebb részük fütyül, dudál, amikor a kormányról esik szó.

Még mindig sokan érkeznek Karácsonyékhoz

Noha már negyedórája tart a rendezvény, a harmadik verset szavalják, még mindig elég sokan érkeznek az eseményre. Az első körös politikuskeresésem viszont szerény eredménnyel járt, csupán a csepeli szocialisták gyűrűjében érkező Bangóné Borbély Ildikót fedeztem fel.

A macska, aki egyetért a DK-val

Erzsi, a macska videóüzenetet küldött. Nem Gyurcsány macskája, de sokban egyetért azzal, amit a DK képvisel. De Kuncze is megjelenik a kivetítőn, 2018-ban szerinte az a legfontosabb, hogy elmenjenek az emberek szavazni, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre.

Zsarnokság

Galkó Balázs Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét szavalja nagy átéléssel. Még soha nem hallottam ilyen dühhel mondani, hogy “mikor jössz haza, kedves?” Utána Balázsovits Lajos jön Ady Endre versével, A tűz csiholójával.

Fekete kéz, fehér gallér

Vége a Pa-Dö-Dőnek, himnuszénekléssel kezdődik a rendezvény. A műsorközlő, Galkó Balázs felkonferálja Erdős Virág költőt, aki azt mondja, Karácsony Gergely meghívására jött, de csak az számít, hogy jelenlétével a demokratikus ellenzék együttműködésére szavaz. Tőle nem meglepő módon rendszerkritikus verset hozott a demonstrációra.

Rétes, perec, víz a menü

Pár perccel a kezdés előtt újra esni kezdett az eső, a környező utcákból még sokan érkeznek a térre, ahol egy árus pakolta ki forradalmi menüjét. A repertoár a megszokott: rétes, perec, vízből meg savas és mentes.

Fáj a fejem

Tíz perccel kezdés előtt igazságtalan bármilyen következtetést levonni, de egyelőre túlzott optimizmusnak tűnik a Kálvin térig tartó területzárás, a hídtól a Fővám téri villamosmegállóig tartó részt töltik meg. Mérsékelten lelkesen lötyög a közönség a mérsékelten lelkesen haknizó Lang Györgyiékre.

Pa-dö-dővel hangol az ellenzék

Kevesebb, mint fél órával a kezdés előtt szellősen vannak emberek a Szabadság híd felhajtóján elhelyezett színpad előtt, ami annyira nem lóg ki a DK-s zászlóerdőből, hogy Pető kolléga először meg sem találta. Karácsonyék ismeretlen megfontolásból a Pa-Dö-Dő együttesre bízták a felvezetést, úszkálunk a playbackben, de legalább az eső elállt.

Olvasói sztorik