Belföld

Semjén svédországi vadászata is adóköteles

A Transparency International várhatóan több eljárást is kezdeményez az ügyben.

A Népszavának a Transparency International jogi igazgatója azt mondta, Semjén Zsolt svédországi vadászata az egyik leginkább kézzelfogható  „disznóság”, ami mostanság kiderült a hatalmasságokról.

Ligeti Miklós emlékeztetett rá, míg a köztisztviselőknél szigorú etikai kódex szabályozza, milyen ajándékot fogadhatnak el, egy parlamenti képviselőnél jóval tágabbak a határok.

Bár az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény lazán kezeli a képviselői ajándék fogalmát, de annyit kimond,

egy képviselő parlamenti munkájával összefüggésben csak egyhavi tiszteletdíjának megfelelő összegben fogadhat el ajándékot. Ez nagyjából 800 ezer forint évente.

Az kérdés, hogy Semjén ötmilliós svédországi vadászata összefüggésbe hozható-e parlamenti, miniszterelnök-helyettesi munkájával, de ha így is lenne, az összeg akkor is meghaladja az elfogadható maximum hatszorosát.

nagy értékű ajándékot fel kell tüntetni a vagyonnyilatkozatban, és az adózási törvények alapján minimum 15 százalék jövedelemadót kell fizetni utána.

Még kérdéses, hány ilyen út után kellene fizetnie Semjénnek, hiszen ő maga mondta, hogy idő híján csak a meghívások töredékét tudja elfogadni, de a  Transparency International várhatóan több eljárást is kezdeményez. A lap  kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy Semjén Zsolt fizetett-e adót az ajándékvadászatok után, de egyelőre nem kapott választ. A Magyar Nemzet szerint Semjén kezdetektől igyekezett a nyilvánosság elől eltitkolni a vadászatot.

Semjén-ügy: „Zsolt semmiféle nyomát nem akarta látni ennek az útnak”
Ezt a vadászat szervezője mondta, aki azt is elárulta, miről beszélgettek Semjénék.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik