Belföld

Balla Irma-gyilkosság: elmeorvoshoz küldik a vádlottat

Júniusban folytatódik csak a per a Nyíregyházi Törvényszéken Balla Irma megölése ügyében. A szerdai tárgyalási napon a bíróság genetikai szakértőt hallgatott meg, „majd a bizonyítási eljárás teljes körű lefolytatása érdekében”

a továbbiakban indokoltnak látta elmeorvos, illetve pszichológus szakértő kirendelését a vádlott személyiségére, illetve a szervezetében talált kábítószer tudatmódosító hatásaira vonatkozóan.

Hozzátették: miután beérkeztek a szakértői vélemények, a vádlott egyik rokonát is kihallgatja tanúként a bíróság.

Mint ismert, a képviselőnőt 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. Testét 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza.

A vádirat szerint D. L. vádlott a sértett hölgy debreceni lakásába behatolva, őt feszítővassal többször fejen, arcon ütötte, majd a sértettre ráült, és nyakát leszorítva olyan gégesérülést okozott, amely B. I. azonnali halálához vezetett.

Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy „nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

Az ügy vádlottját három évvel ezelőtt gyanították meg a fideszes politikus megölésével. A munkást egy véres ágytakaró buktatta le, amelyen megtalálták a DNS-ét.

(Kiemelt kép: police.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik