Belföld

Hét évre ítélte a bíróság Ahmed H.-t

Hét év fegyházbüntetéssel sújtották Ahmed H.-t, a röszkei terroristaper vádlottját az ellene folyó megismételt elsőfokú eljárásban. Ügyet ismét a Szegedi Törvényszék tárgyalta. Mindemellett  a bíróság a szír férfit tíz évre kiutasította Magyarország területéről. A férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyész csütörtökön tizenhét és fél éves fegyházbüntetés kiszabását kérte, illetve, hogy a vádlottat végleges hatállyal utasítsa ki Magyarországról. Ahmed H. ügyvédje, Bárándy Péter szerint ezzel szemben védence csak hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt ítélhető el. Ő börtönbüntetést kért, hangsúlyozva, hogy a szír férfi már jelentős időt töltött előzetes letartóztatásban.

A férfi a megismételt eljárásban is ártatlannak vallotta magát.

Ahmed H. ügyében tavaly júniusban hatályon kívül helyezte az ítélőtábla az elsőfokú döntést, mondván, az elsőfokú bíróság olyan bizonyítékok értékeléséről nem adott számot, amelyek jelentős kihatással lehetnek a tényállásra. Elrendelte, hogy az ügyet a Szegedi Törvényszék más tanácsa tárgyalja. Utóbbit arra hivatkozva, mert álláspontja szerint a bíróság pártatlanságának még a látszatát is meg kell őrizni, és nem várható el, hogy ugyanaz a tanács másképp értékelje a bizonyítékokat.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A szír férfit nem engedték el, azért döntött így a bíróság, mert a vádlottnak nincs magyarországi kötődése, ezért fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Bár fellebbezésnek volt helye, a vádlott és az ügyész is tudomásul vette a végzést, így az jogerőssé vált.

Tíz év fegyház

Ahmed H. jelen volt 2015. szeptember 16-án, amikor a menedékkérők áttörték a határt. Az ügyészség szerint erőszakkal próbálta a rendőrséget arra kényszeríteni, hogy engedjék be a feltorlódott tömeget. Az első fokon lefolyt tárgyaláson tényként állapította meg a bíróság, hogy három alkalommal valamilyen tárgyat dobott a rendőrök felé, de nem egyértelmű az sem, hogy bárki megsérült-e emiatt, és az se, hogy követ dobott-e, vagy valami mást. A férfit 2016 novemberében ítélték el, tíz év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény elkövetésének bűntettéért.

 

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik