Belföld
Budapest, 2018. március 7.
Szabolcs Zoltán szívsebész professzor (b) szívtranszplantációs műtétet végez a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 3-án. Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ezen a napon egy sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.
MTI Fotó: Mónus Márton

Az egészségügy a legfontosabb probléma, a korrupció nagyobb gond a bevándorlásnál a magyarok szerint

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 13. 15:30

Toronymagasan az egészségügy helyzetét látják a legfontosabb problémának Magyarországon az emberek, de sokuk szerint a korrupció mellett se lehet szó nélkül elmenni. A saját életüket tekintve is az egészségügy áll az élen, de ugyanekkora gondot okoz a megélhetés is, míg a bevándorlást a maguk életét tekintve sokkal kevésbé tartják valódi gondnak a magyarok – ez derül ki a Republikon Intézet által a 24.hu számára készített felmérésből.

Nem sok minden változott azóta, hogy 2017 nyarán a Republikon Intézet megkérdezte a magyarokat, szerintük melyik az a legfontosabb két probléma, amellyel ma Magyarországon, illetve a saját életükben szembe kell nézniük. Akkor az első helyen az országot tekintve az egészségügy és a szociális biztonság állt – a megkérdezettek 46 százaléka nevezte meg ezt a (voltaképpen két) területet problémaforrásként. A második helyre 24 százalékkal a bevándorlás, a harmadik helyre pedig a munkanélküliség került 20 százalékkal.

Az alábbi ábrákon azt mutatjuk meg, hogy bő fél évvel az első felmérés után hogyan alakult a helyzet. A betűméret jelzi a fontossági sorrendet, a kurzort az egyes kategóriák fölé mozgatva pedig megjelenik a százalékos arány, hogy hányan említették az adott területet.

Kiderült, hogy – a kormány által sokszor hivatkozott intézkedések ellenére – még mindig az egészségügy a legproblémásabbnak tartott terület Magyarországon, a megkérdezettek 47 százaléka említette, vagyis egy hajszálnyival többen, mint tavaly. Ezt követi a korrupció 26 százalékkal, a harmadik helyen pedig a bevándorlás 21 százalékkal. A lista végén az adózás áll 2 százalékkal, tehát úgy tűnik, ezzel nagyjából elégedettek az emberek.

Egy kicsit átrendeződnek a hangsúlyok akkor, amikor arra kérdeztek rá, hogy a válaszadó a saját élete szempontjából mit tekint gondnak. Bár az egészségügy itt is az első helyen szerepelt 29 százalékkal, ugyanennyiszer említették a megélhetés költségeit (beleértve az áremelkedéseket és az inflációt is), és nem sokkal lemaradva következett a háztartások anyagi helyzete (26 százalék).

A sor végén a terrorizmus áll 2 százalékkal, vagyis az emberek szerint a saját életükben ez nem olyan probléma, ami miatt aggódni kellene.

Ez a kormány rendszeres, terrorfenyegetéssel való ijesztgetése tükrében különösen érdekes eredmény. 2017-ben egyébként ugyanígy elhanyagolható volt a terrorizmustól való félelem, a legnagyobb problémának akkor a megélhetés költségeit érezték a válaszadók a saját életükre vonatkozóan, ezt követte csak az egészségügy és a háztartások anyagi helyzete.

Már csak Bulgária korruptabb nálunk az Európai Unióban
Kemény megállapítások a Transparency International Magyarország 2017-re vonatkozó beszámolójában.

Módszertan

A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készül február 9-22. között. Az eredmények életkor, nem, településtípus és iskolázottság szerint reprezentatívak az ország felnőtt lakosságára nézve.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Vissza a címlapra

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.