Csinálhat bármit a Fidesz a menekültekkel, az egészségügy a legnagyobb bajunk

Ha megkérdezik az embereket, melyek a legnagyobb problémák az országban, a legtöbben (46 százaléknyian) az egészségügyet és a szociális biztonságot említik, majd messze lemaradva a bevándorlás és a munkanélküliség következik. Ha viszont arra kérdeznek rá, hogy személyesen milyen problémákkal néznek szembe, már más a helyzet, a legtöbben (32 százalék) a megélhetés költségeit említik, a menekültkérdés sehol sincs. A Republikon Intézet a 24.hu számára készített közvélemény-kutatást Magyarország legnagyobb problémáiról.

Mások problémája

Mit gondol, mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz?

Először ezt a kérdést tette fel a 24.hu megbízásából a Republikon Intézet.

  • A megkérdezettek jelentős hányada, 46 százalék első helyre az egészségügyet és a szociális biztonságot rakta,
  • 24 százalékuk a bevándorlást,
  • 20 százalékuk a munkanélküliséget,
  • 18 százalékuk a gazdasági helyzetet,
  • 15 a nyugdíjakat, 13 az áremelkedést és az inflációt, 10 az oktatási rendszert.

Szerepelt még a listán a bűnözés (9 százalék), a terrorizmus (6 százalék), az adózás, az államadósság, a környezetvédelmi-, éghajlati- és energiaügyek (5-5 százalék) és a lakásügy (4 százalék).

24.hu

Az én problémám

A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy:

Mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel Ön pillanatnyilag szembenéz?

Ebben az esetben már teljesen más a helyzet:

  • a megkérdezettek 32 százaléka szerint az áremelkedés, az infláció, vagyis a megélhetés költségei jelentik a legnagyobb problémát ma,
  • ezt követi 29 százalékkal az egészségügy és a szociális biztonság,
  • 24 százalékkal a saját háztartás anyagi helyzete,
  • 22 százalék a nyugdíjakat említette,
  • 12-12 százalék pedig a munka- és életfeltételeket.

A munkanélküliség a személyes problémák esetén visszaszorult, 8 százalékot kapott, az ország gazdasági helyzete 7-et, az oktatási rendszer 6-ot, az adózás és a bevándorlás mindössze 5-öt.

Ebből az látszik, hogy az emberek társadalmi szinten jelentős problémának tartják a migrációt – személyes életükben azonban nemigen találkoznak vele, nem okoz gondot számukra.

24.hu

Fideszes, balos, jobbikos problémák

A kutatásban pártpreferencia szerinti (Fidesz, baloldali-liberális, Jobbik) bontás is készült.

Amíg a Fidesz-szavazók azt gondolják, hogy az öt legnagyobb probléma az országban az egészségügy (39 százalék), a bevándorlás (31), a munkanélküliség (22), a gazdasági helyzet (16) és a nyugdíjak (15), addig teljesen más a kép, ha személyes problémáikról kérdezik őket. Első helyen továbbra is az egészségügy áll (28), második az áremelkedés és az infláció, tehát a megélhetés költségei (26), harmadik a nyugdíjak és saját háztartás anyagi helyzete (22-22). A bevándorlás személyes problémaérzékelése mindössze 6 százalékot kapott.

A baloldali és liberális szavazók szerint a problémák sorrendje: egészségügy (kiemelkedően magas, 59 százalék), a nyugdíjak, a munkanélküliség (19-19), a gazdasági helyzet (18) és az oktatási rendszer (16). A személyes problémák között első helyen az áremelkedést, az inflációt, azaz a megélhetés költségeit említették (35 százalék), második az egészségügy (31), aztán a saját háztartás anyagi helyzete (30) és a nyugdíjak (28) következnek. Körükben a bevándorlás mindössze 4 százalékot kapott.

A Jobbik szavazói szerint is az egészségügy a legnagyobb probléma az országban (53 százalék), ezt követi a bevándorlás (24), a gazdasági helyzet (23) és a munkanélküliség (21). A nyugdíjak és a bűnözés 11-11 százalékot kapott, az áremelkedés és az infláció 13-at.

A Jobbik-szavazók személyes problémája árnyaltabb. Az ő legnagyobb problémájuk is az áremelkedés és az infláció, a személyes megélhetés (38 százalék) – érdekesség, hogy csak a kormánypárti szavazók körében nem ez a legjelentősebb probléma, ott az egészségügy vezet –, második a saját háztartás anyagi helyzete (28), ezt követi csak az egészségügy (25), majd a munkafeltételek (17), a nyugdíjak (16) és az életfeltételek (13). A Jobbik szavazóinak körében is csekély a bevándorlást problémaként látók köre, 4 százalék.

Összehasonlításképp kiválasztottunk öt olyan témakört, amelyeknél be lehet mutatni, mennyire másként érzékelik az egyes pártok szavazói azt, hogy mik az országos problémák és mik azok, amik őket foglalkoztatják:

24.hu
24.hu
24.hu
24.hu
24.hu

*

Tusnádfürdő, 2017. július 22.
Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én.
MTI Fotó: Veres Nándor
Tovább erősödött a Fidesz, bajban az MSZP
Orbán Viktort 38, Botka Lászlót 16 százalék választaná miniszterelnöknek.

A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve.
Kiemelt kép és diagramok: Besenyei Violetta, 24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.