Belföld
Slovakian Prime Minister Robert Fico speaks in the Varkert Bazar (the building of the Royal Palace) of Budapest on January 26, 2018 during a panel discussion of Visegrads countries (V4) prime ministers.  / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK

Bokorba rejtett kőkockák miatt riadóztatta a rendőrséget Fico

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 09. 13:52

Pénteken tömegtüntetéseket tartanak Szlovákia-szerte, miközben a közjogi méltóságok nem tudtak megegyezni egy közös nyilatkozatban a feszült politikai helyzet enyhítésére.
Korábban a témában:

„Tisztességesebb Szlovákiáért” tüntetnek pénteken több tucat helyszínen és a világ nagyvárosaiban azután, hogy február végén megölték Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Az ügy rávilágított a korrupció és a kormány összefonódására, és politikai válságba torkollt, miután Robert Fico miniszterelnök hárítja a politikai felelősséget, és az ellenzéket vádolja azzal, hogy a gyilkosságot a hatalom megszerzésére akarja felhasználni.

Az Új Szó azt írja:  legalább 15 szlovákiai egyetem szünetelteti pénteken délután az oktatást, lehetővé téve az oktatóknak és hallgatóknak, hogy részt vegyenek a megmozdulásokon. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közleményt adott ki, melyben jelezték: azt szeretnék, hogy „hiteles emberek képviseljenek minket a demokratikus értékek szellemében”. A szlovákiai magyar egyetemisták országos szervezete, a Diákhálózat közölte: „nem élhetünk annak tudatában, hogy választott képviselőink, az ország vezetői bűnszövetkezetekkel hozhatók szoros kapcsolatba. Azon személy meggyilkolása pedig, aki erre a jelenségre akarta felhívni a figyelmet, tényleges merénylet társadalmunk ellen”.

A Paraméter cikke szerint Robert Fico összehívta a Biztonsági Tanácsot, mert attól tart, hogy a megmozdulásokon erőszakos cselekmények lehetnek. Szerinte a helyzet rendkívüli, ugyanis

a kormányhivatal épülete előtt található bokrokban ismeretlenek kőkockákat rejtettek el.

Mivel úgy vélik, fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetés során középületet támadjanak meg, Fico szerint fontos, hogy készenlétben álljon a rendőrség.

Ugyancsak a Paraméter ír arról, hogy pénteken találkozott egymással Andrej Kiska államfő, Andrej Danko, a parlament elnöke és Robert Fico, hogy közös nyilatkozatot fogalmazzanak meg a kialakult helyzet csillapítására. A találkozó után Danko közölte: bár egyetértettek abban, hogy a társadalom békéje a legfontosabb, nem sikerült közös nyilatkozatot elfogadni. Kiska ugyanis még csütörtökön elküldött tervezetében azt javasolta, hogy a dokumentumba kerüljön bele: nem fogják a polgárok békés tüntetését külföldről irányított államcsíny-kísérletnek nevezni, vagy más módon megalázni. Fico tervezetében viszont nem szerepelt ez a kivétel, miközben ő maga belefeledkezett a bűnbakkeresésbe, és a magyar politikából eltanult sorosozást műveli.

Katarína Nagy Pázmány, a pénteki pozsonyi tüntetés egyik szervezője az Új Szónak azt mondta: Fico megnyilvánulásai arról tanúskodnak, hogy képtelen felvállalni a felelősséget az ország állapotáért, ami odáig vezetett, hogy megöltek egy újságírót és jegyesét, miközben felmerül annak alapos gyanúja, hogy a kormány képviselőinek maffiakapcsolatai vannak, és korrupt módon viselkednek. Kijelentette: a tüntetés szervezői nem találkoznak az ellenzékkel, teret sem adnak nekik.

A tüntetés egyik fő követelése, hogy nemzetközi nyomozók bevonásával végezzék el a gyilkosság alapos és független kivizsgálását, a másik pedig egy hiteles kormány, amelynek nem részesei azok az emberek, akiknél felmerül a korrupció és a szervezett bűnözéssel való kapcsolat.

A pozsonyi Új Szó arról is ír, hogy „a teljes magyar kormánypropaganda kiáll Fico mellett”, ugyanis az Origo, a Ripost, a Magyar Idők és a 888 pénteken reggel csaknem egyszerre jelentetett meg egy cikket, aminek még a címe is majdnem egyezik. Ebben Soros Györgyöt teszik felelőssé a Szlovákiában kialakult belpolitikai válságért, amelynek hátterében szerintük „Soros szlovákiai embere”, Andrej Kiska és a „szintén Soros által irányított civilek” állnak. A cikkek felsorolják azokat a Kiska elleni vádakat is, amelyeket Fico rendszeresen emleget, és kitérnek a tüntetések szervezőire is. (Fotó: Europress / AFP / Kisbenedek Attila)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.