Nagyvilág

A szlovák államfő megint odapörkölt a Fico-kormánynak az újságíró meggyilkolása miatt

Andrej Kiska szlovák államfő szerdán azzal vádolta meg országa kormányát, hogy az éveken át figyelmen kívül hagyta a hírszerzésnek (SIS) az olasz maffia kelet-szlovákiai tevékenységéről szóló figyelmeztetéseit. Az államfő a Jan Kuciak fiatal tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság megoldásáról beszélt egy sajtóértekezleten. Kuciak írásai egyes, Szlovákiában megtelepedett olasz vállalkozók állítólagos kormány közeli kapcsolatairól szóltak.

Kiska szavai szerint a SIS vezetője, Anton Safarik elmondta neki, hogy egyes minisztereket régóta tájékoztattak a csoport ténykedéséről. Részletekbe az államfő nem bocsátkozott.

A szlovák hatóságok a múlt héten gyanúsítottként előállítottak hét, a csoporthoz tartozó olaszt, később azonban szabadlábra helyezték őket.

Utolsó, befejezetlenül maradt cikkében Jan Kuciak a dél-olaszországi ,ndrangeta bűnszövetkezet kelet-szlovákiai befolyásáról és a Robert Fico kormányfőhöz közeli emberekhez fűződő kapcsolatairól írt. Az újságíró meggyilkolására reagálva az olasz bűnüldöző szervek azt mondták, hogy felhívták szlovák partnereik figyelmét a szóban forgó olasz csoportra.

Az embereknek ma joguk van reagálni azokra a vádakra, amelyek szerint az állami végrehajtó hatalom kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. Az embereknek jogában áll tudni, hogy intézményeink miért hagyták figyelmen kívül az olasz hatóságok figyelmeztetéseit arra vonatkozóan, hogy a maffiához kötődő személyek vannak Kelet-Szlovákiában

– hangoztatta újságírók előtt az államfő.

Egyúttal fenntartotta azt az álláspontját, hogy a kialakult szlovák kormányválságra a kabinetnek a társadalom polarizálódását elkerülő átalakítása vagy előrehozott választások kiírása jelenthet megoldást.

A szlovák törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás szerdán bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben. Az indítványra reagálva a kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön. „Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára mint egy liftre, amely hatalomra emeli” – fogalmazott Fico.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését azután jelentették be, hogy szerdán megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal, az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva. Kiska kezdeményezését Fico a választási eredmények megtagadásának minősítette.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik