Belföld

A Jobbik szorongathatja meg a Fideszt Dunaújvárosban

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 03. 09. 07:00

Néhány nappal ezelőtt a Közös Ország Mozgalom nem kapott helyet a dunaújvárosi színházban és ezért nem tudta megrendezni azt a vitafórumot, amelyet minden olyan választókerületben megtart, ahol közvélemény-kutatással döntené el, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Végül fórum helyett tüntetést tartottak, ahol körülbelül kétszáz ember előtt mondtak beszédeket az ellenzéki jelöltek. Ezután pedig a résztvevők hangos vásárhelyezéssel próbálták jelezni, hogy ebben a körzetben is összefogásra van szükség.

Ez azonban nem ennyire egyszerű. Elkészült ugyanis a Közös Ország Mozgalom reprezentatív felmérése az ellenzéki erőviszonyokról, amely elég összetett képet fest.

2014-ben a dunaújvárosi körzetben a Fidesz jelöltje, Galambos Dénes nyert 35,9 százalékkal. Az akkori baloldali összefogás (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) színeiben Magyar András 29,4 százalékot kapott, a jobbikos Pintér Tamás pedig 25,2 százalékot. Az LMP-s indulónak, Illéssy Istvánnak mindössze 4,4 százalék jutott. (Bár az LMP korábban másik jelöltet nevezett meg, így a felmérésben is ő szerepel, valójában Illéssy újraindul, ahogy Galambos és Pintér is. Az Együtt viszont végül nem állított jelöltet, noha a kutatásban még szerepelt.)

Budapest, 2018. február 20.
Galambos Dénes, Dunaújváros fideszes parlamenti képviselõje beszédet mond a Dunaferr helyzetérõl, fejlõdésérõl tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. február 20-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Galambos Dénes, Dunaújváros fideszes parlamenti képviselője beszédet mond a Dunaferr helyzetéről a Külgazdasági és Külügyminisztériumban február 20-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

A Medián felmérése szerint ha az összes ellenzéki jelölt ringbe száll, a fideszes Galambos most 41 százalékot szerezne. Hozzá hasonlóan erősödött a Jobbik jelöltje, Pintér Tamás is, aki 31 százalékon végezne. A DK-s Mezei Zsoltot mindössze 17 százalékra mérték, ami azért érdekes, mert Gyurcsány Ferenc pártja épp egy időközi választás eredménye alapján szerezte meg itt a jelöltállítás jogát az MSZP-től.

A Medián adatai szerint ráadásul a visszalépések sem nagyon hoznák helyzetbe az ellenzéket: ha csak a fideszes és a jobbikos induló maradna állva, akkor ugyan viszonylag szoros lenne a meccs, de Galambos nyerne 56:44 arányban, ha pedig a DK jelöltje állna vele szemben, akkor könnyedén, 67:33 arányban győzne a fideszes.

A Közös Ország Mozgalom ábráján az összes lehetséges forgatókönyv látszik, és az is, hogy milyen eredményeket érnének el az ellenzéki jelöltek Galambos Dénes ellen az adott felállásban.

A kutatók azonban ebben a körzetben is megpróbálták indirekt becsléssel kitalálni, hogy az átszavazási hajlandóságukról nem nyilatkozó válaszadók kire voksolnának egy választási szituációban. Ez a becslés pedig elég más eredményt hozott:

két induló esetén a fideszes és a jobbikos 50:50-re végezne, de még a DK-s Mezei Zsolt sem tűnik teljesen esélytelennek, ő 54:46 arányban maradna alul Galambossal szemben.

Budapest, 2017. szeptember 25.
Pintér Tamás jobbikos képviselõ felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Kovács Attila
Pintér Tamás jobbikos képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Ez azt jelenti, hogy sok olyan szavazó lehet Dunaújvárosban, akinek a másodlagos preferenciája rejtve marad.

A Medián mérése szerint a pártlisták közül

  • a Fidesz 34
  • a Jobbik 27
  • a DK 13
  • az MSZP-Párbeszéd 11
  • az LMP 5
  • az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt 3-3
  • a Momentum 2

százalékra számíthat.

Vagyis a Fidesz és a baloldal minimális mértékben gyengült, a Jobbik egy picit erősödött 2014 óta, de a változások szinte elhanyagolhatók.

Az ellenzéki pártok a részben rejtve maradó átszavazási hajlandóság mellett abban reménykedhetnek, hogy a válaszadók többsége szerint az elmúlt négy évben romlott a gazdasági helyzet és a közpénzek felhasználása, és egy kicsivel többen vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, mint akik hatalomban tartanák a jelenlegi kabinetet.

A Fideszben is számolnak azzal, hogy a dunaújvárosi küzdelem szoros lehet: a miniszterelnök országjárásának egyik első állomása volt a város.

Módszertan

Az adatfelvétel február 2. és február 28. között zajlott le, ezer, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonában történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést itt találja.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Dunaújvárosban kampányol február 21-én. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.