Belföld

Bíróság mondta ki, lehet kétfarkú kutyát rajzolni Szentendre címerébe, mert a báránynak nincs becsülethez való joga

Joga van a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) ahhoz, hogy helyi szervezetük átrajzolva használja egy város címerét – állapította meg csütörtökön a Fővárosi Törvényszék, miután Szentendre önkormányzata pert indított a párt ellen.

A Magyar Nemzet tudósítása szerint a helyhatóság azért fordult bírósághoz, mert szerintük személyiségi jogsértés történt, amikor az MKKP úgy használta a város jelképét, hogy a bárányt egy kétfarkú kutyára cserélték.

Szentendre önkormányzata feljelentett minket személyiségi jogsértés miatt. Megbántottuk őket a szentendrei szervezetünk…

Közzétette: Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 2017. november 15.

A törvényszék az önkormányzat keresetét elutasította, de az indoklás előtt hangsúlyozták, nem arról döntöttek, hogy az efféle címerátrajzolás helyes-e, ennek eldöntése a bíró szerint a társadalom feladata.

Az ítélet mindössze arról szól, hogy ebben a kérdésben megilleti-e az önkormányzatot bírósági jogvédelem vagy sem. A bíró álláspontja szerint nem

– mondta Bene Lajos bíró.

Kifejtette, a címer kifigurázása a becsülethez való jogot sérti, a becsület pedig az ember veleszületett méltóságának része. Ilyen joga tehát csak természetes személynek, embernek lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik