Belföld választás 2018
Szeged, 2018. március 5.
Czeglédy Csaba (k) várakozik az elõzetes letartóztatásáról döntõ nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy elõzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõt március 1-jén engedték ki a börtönbõl, miután képviselõjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét õrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta elõzetes letartóztatását.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Kúria felől maradhat Czeglédy rács mögött

24.hu
24.hu

2018. 03. 08. 17:21

Felülvizsgálati kérelemmel fordult a bírói testülethez a politikus, amiért felfüggesztették a mentelmi jogát.
Korábban a témában:

Visszautasította a Kúria Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre annak elbírálására. A Kúria csütörtöki közleményében azt írta, a legfőbb ügyész indítványával érintett ügyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – minősített többséggel meghozott – határozatában felfüggesztette Czeglédy mentelmi jogát. A határozat szerint a döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Az érintett azonban jogorvoslat iránti kérelmet nyújtott be a Kúriára. A testület a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet érdemi vizsgálat nélkül visszautasította. Ugyanis a Kúria megállapította, az NVB a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntését nem a választási eljárásról szóló törvény, hanem az Országgyűlésről szóló törvény alapján hozta meg. Eszerint a képviselők választásán jogerősen nyilvántartásba vett jelöltet az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Annyi az eltérés, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről nem az Országgyűlés, hanem az NVB dönt, és a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt az NVB elnökéhez kell benyújtani.

Szeged, 2018. március 1.
Czeglédy Csaba nyilatkozik miután elhagyta a Szegedi Fegyház és Börtönt 2018. március 1-jén. Az ügyészség a hivatalos képviselõjelölt Czeglédy mentelmi joga miatt megszüntette a bûnszervezetben, üzletszerûen, különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bûntettével gyanúsított politikus elõzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Czeglédyt arra kérték, jelezze, mikor készíthetik elő Gyurcsány zárkáját
A képviselőjelölt először szólalt meg, mióta kiengedték a börtönből.

A Kúria megállapította, nincs hatáskörük a mentelmi jognak felfüggesztéséről szóló döntés felülvizsgálatára, ahogy az Országgyűlés minősített többséggel meghozott döntése ellen sincs jogorvoslat országgyűlési képviselők esetén. A Kúria hatáskör hiányában a kérelemben felhozott tartalmi kifogással nem tudott érdemben foglalkozni.

Szombathelyen indul Czeglédy

Czeglédy Vas megye 1. választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele március 1-én vált jogerőssé. A legfőbb ügyész másnap indítványozta az NVB-nél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Az NVB múlt pénteki ülésén négy igen szavazattal – Fábián Adrián választott tag és Litresits András, az MSZP-Párbeszéd delegáltjának ellenszavazatával – a jelölt mentelmi jogát felfüggesztette. Az NVB ezzel folytatta a korábban kialakított következetes gyakorlatát, amivel minden esetben felfüggesztette a jelölt mentelmi jogát, ha a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény a választás kiírását megelőzően történt, és a büntetőeljárás nem állt összefüggésben a választási eljárással. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.