Belföld

Márki-Zay receptje meghozta az ellenzék étvágyát

Több ellenzéki szavaznak át - akár a pártközpont akarata ellenére is - az esélyesebb jelöltre.

Az atv.hu ismerteti az IDEA Intézet közvélemény-kutatását, ami közvetlenül a vásárhelyi választás után készült, és amely szerint januárhoz képest érdemben nőtt a szavazótáborok egymás iránti nyitottsága mind a baloldali, mind a jobbikos szavazók körében.

Minden esetben emelkedett az igény az esélyes jelölttel szembeni saját jelölt visszaléptetésére, illetve az esélyes jelöltre való (át)szavazásra is.

Januárban a baloldali szavazók 45 százaléka támogatta volna saját jelöltje visszaléptetését az esélyesebb jobbikos javára a fideszes induló legyőzéséért. Az arány februárra 53 százalékra nőtt, az ezt elutasítók aránya a januári 40 százalékról 29 százalékra csökkent.

A baloldali szavazók 42 százaléka a kormányváltásért akkor is szavazna a Jobbik jelöltjére, ha saját jelöltjük nem lép vissza.

40 százalék ezt elutasítja, de az „átszavazók” aránya így is jelentősen nőtt. Januárban a megkérdezett baloldaliak 34 százaléka szavazott volna át, 50 százaléknyian voltak az elutasítók.

A Jobbik nyerte a legtöbbet Hódmezővásárhelyen
A baloldalnak is van mitől tartania a hódmezővásárhelyi választás után. Elemzés.

A Jobbik szavazói körében mindkét kérdésnél nagyobb volt az elutasítók aránya, de a januárihoz képest itt is történt elmozdulás.

Saját jelöltjük visszaléptetését a baloldal javára jelenleg a jobbikos szavazók 38 százaléka támogatná, és 50 százalék utasítja el, szemben a januári 32 százalékos aránnyal és 58 százalékos elutasítottsággal.

Mintegy egyharmaduk akár szavazatával is kész lenne támogatni a baloldal jelöltjét a Jobbik indulója helyett, ha az esélyesebb a Fidesszel szemben. Ugyanakkor 46 százalékuk nemmel válaszolt erre a kérdésre.

Az intézet szerint a különböző együttműködési hajlandóságoknál az is számít, hogy a Jobbik említést sem tesz a baloldallal történő „intézményes” vagy informális együttműködésről, míg a baloldali nyilvánosság egy része – benne kommentátorokkal és politikusokkal – ezt nem zárja ki.

A Jobbik semmilyen más párt javára nem lép vissza
Makai Tibor cáfolta a híreszteléseket.

Az IDEA Intézet februárban már azt is mérte, hogy az LMP tábora milyen arányban támogatná saját jelöltjük visszaléptetését egy esélyesebb baloldali, vagy jobbikos induló javára, mekkora az átszavazási hajlandósága.

Az LMP-sek 56 százaléka támogatná jelöltjük visszalépését a kormányváltás érdekében az esélyesebb baloldali jelölt javára, míg 30 százalék elutasította.  Az LMP szavazók 55 százaléka akkor is az esélyesebb baloldalira szavazna – egyéniben –, ha saját jelöltje nem lépne vissza, szemben az ezt elutasító 28 százalékkal.

Kunhalmi körzetében az LMP-n múlik, hogy megveri-e az ellenzék a Fideszt
Ha az LMP visszalép, az MSZP-s jelölt nyer a XVIII. kerületben. Ha az LMP nem lép vissza, akkor a Fidesz – erre jutott a Közös Ország Mozgalom kutatása.

A Jobbik kapcsán ez az arány jelentősen csökken, 39 százalék nyilatkozott úgy, hogy az LMP jelöltjének vissza kellene lépnie, ha a jobbikos esélyesebb. 38 százalék nemmel válaszolt a kérdésre.

38 százalék támogatná voksával az esélyesebb jobbikos jelöltet az LMP indulója helyett, míg 42 százalékuk ezt visszautasította.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója szerint mindez egyrészt pozitív fejlemény a kormányt váltani akaróknak, de az adatokban torzító szerepe lehet a vásárhely médiahatásának , annak gyengülése esetén a választók konstruktivitási hajlandósága is alább hagyhat.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2018. február 26–28. között, tehát Márki-Zay Péter győzelmének másnapján kezdte felvenni, amikor a nyilvánosságot is főleg ezek a kérdések izgatták, így nem zárható ki, hogy az a vásárhelyi siker és konstrukció, illetve az arról folytatott diskurzus következménye.

Márki-Zay nagykoalíciót akar az orbánizmus ellen
Szerinte az ellenzéki pártoknak választási együttműködést kell kialakítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik