Belföld

Márki-Zay nagykoalíciót akar az orbánizmus ellen

Szerinte az ellenzéki pártoknak választási együttműködést kell kialakítaniuk.

A Magyar Nemzetnek Márki-Zay Péter azt mondta: bár az ellenzéki pártok bizalmatlanok egymással, éppen emiatt tudnák helyreállítani a fékek és ellensúlyok rendszerét. Egymást is ellenőriznék.

Az orbánizmust felváltva ez hozhatná el a demokráciát.

Hódmezővásárhely új polgármestere szerint a demokratikus vita visszatérne a közügyek alakításába.

Török Gábor: Azt érezni, hogy ez már a Fidesz hanyatló korszaka
Nagyinterjú az elemzővel a hódmezővásárhelyi politikai földrengés után Orbán Viktorról, a Fideszről, a centrális erőtérről, Lázár Jánosról és kettejük teniszmeccséről.

Szerencsésnek tartja, hogy a három legjelentősebb ellenzéki erő, az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP csaknem azonos erejű, így senki sem ülhetne úgy Orbán Viktor helyébe.

Bár Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje megkereste, hogy vegyen részt a baloldal március 15-i megemlékezésén, de ő  csak akkor állna színpadra, ha Szél Bernadett és Vona Gábor is ott lenne. A másik két párt nem kereste még, de lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy a külön-külön rendezett ellenzéki ünnepek közösen érjenek véget. A vásárhelyi ünnepen Lázár János – egyéb elfoglaltságai miatt –  várhatóan nem lesz jelen – tette hozzá a polgármester.

Márki-Zay Péter a lapnak azt mondta, bár városát is konszolidálta a kormány 2014 májusáig, és a Fidesz a választási kampányban is azt mondta, nincs tartozása Hódmezővásárhelynek, de ez hazugság, hiába beszéltek arról, mennyi pénzük van a számlán és mekkora a vagyon, szerinte ezek más fogalmak, így ez mellébeszélés, az a tény, hogy költségvetés idei tartalékának nagy részét már elköltötte a város a választásig, alig 60 millió forint maradt.

Kiemelt kép: Facebook / Márki-Zay Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik