Belföld

Elkaszálták a Kúrián Németh Szilárd receptújságját

Kimondták: önkormányzati lap nem folytathat kampánytevékenységet.

Korábban mi is megemlékeztünk arról, hogy a XXI. kerületi önkormányzat lapja, a Csepeli Hírmondó annyira belehúzott a kampányba, hogy még receptrovatot is kapott benne Németh Szilárd, „Így főzök én” címmel. Ez viccen kívül nagyon hasznos dolog, mert megtudhattuk belőle, hogy a rezsibiztos libazsírral oldja ki a vitamint a csirkeszárnyból.

De a receptrovaton túl, a 24 oldalas kiadványban további tíz oldalon jelenik meg Németh Szilárd, miközben a többi párt jelöltjei csak egy kétoldalas összeállításban szerepelnek, nem éppen pozitív fényben.

Az Index arról ír, hogy Együtt szerint az önkormányzat lapja egyenlőtlen helyzetet teremt a jelöltek között, ezért kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz. A testület ezt azzal indokolta, hogy szerintük Némethet a lap nem népszerűsíti képviselő-jelöltként, illetve a lap megjelenésének pillanatában egyedül ő adott le annyi ajánlást, hogy nyilvántartásba vegyék, ráadásul a többi potenciális jelölt nem jelezte, hogy szerepelni akar a lapban.

A párt továbbvitte az ügyet a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ott is arra hivatkoztak, hogy a megjelenések Németh Szilárd országgyűlési képviselői tevékenységéhez kapcsolódnak, és nem a jelöltségéhez, illetve egyetlen lapszám szerintük nem is mérvadó.

Ám kedden a Kúria úgy ítélte meg, hogy az Együtt felülvizsgálati kérelme megalapozott, megbomlik az esélyegyenlőség, ha valamelyik jelölt a kampány időszakában olyan segítséget kap, ami ésszerű indok nélkül előnybe hozza őt a többiekkel szemben. Az is megkérdőjelezi az esélyegyenlőség érvényesülését, amikor a helyi közhatalom, vagy az azt megjelenítő sajtótermék a választási kampányban semleges pozícióját feladva, az egyik jelölt mellett tűnik fel – vélik.

A Kúria szerint a választási törvényből következik, hogy a politikai hirdetések közlésén túl, a kampányidőszakban önkormányzati lap nem folytathat kampánytevékenységet, márpedig a Németh Szilárdról szóló tudósítások önmagukban elegendőek a választói akarat befolyásolására.

A Csepeli Hírmondó kiadóját eltiltották a további jogsértéstől, és kötelezték, hogy tegye közzé: megsértette az esélyegyenlőséget azzal, hogy Németh Szilárdot népszerűsítette. Jogorvoslatnak nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik