Belföld

Még több nyugdíjast fognának munkára, ha a kormány rábólint

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész) azt kezdeményezi a kormánynál, hogy

  • nyugdíjas rendőrökkel,
  • tűzoltókkal és
  • dolgozni képes rokkantnyugdíjasokkal

bővülhessen a munkát vállalók köre a nyugdíjas-szövetkezetekben – értesült a Világgazdaság. Most az öregségi nyugdíjasok, a Nők40 programban nyugállományba vonult nők és az átmeneti bányászjáradékban részesülők lehetnek tagjai nyugdíjas-szövetkezetnek.

Novák Katalin családügyért is felelős államtitkár és a Közész vezetőinek minapi tárgyalásán elhangzott az is, hogy

  • szerencsés lenne, ha munkáltatóként oktatási és egészségügyi intézmények is visszaigényelhetnének áfát a nyugdíjas-szövetkezeteknek fizetendő szolgáltatási díjból.

Így elhárulhatna az akadály nyugdíjas tanárok és egészségügyi alkalmazottak foglalkoztatása elől a szövetkezetekben. Nem költségvetési szervek most is visszaigényelhetnek áfát.

A lap információi szerint az államtitkár nyitott volt a kezdeményezésekre, de jelezte: a kérdésekben egyeztetnie kell a nemzetgazdasági tárcával és az adóhatósággal is.

Egyébként már 101 nyugdíjas szövetkezet létezik, több mint 20 ezer tagjuk van.  A szövetkezeti tagok jövedelmét csupán 15 százalékos szja-teher csökkenti. A konstrukció előnye az is, hogy a szövetkezet mentesül a szociális hozzájárulási adó (19,5 százalék) és a szakképzési hozzájárulás (1,5 százalék) fizetése alól.

Kiemelt kép: MTI / Mihádák Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik