Belföld

A kormány a nyugdíjasok bevetésével orvosolná a munkaerőhiányt

Kósa Lajos és Harrach Péter kedden benyújtott törvényjavaslata lehetőséget adna a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozására – írja az mfor.hu.

Az indoklásban az szerepel, hogy

a mai gazdaságok és társadalmak keresik – és eltérő eredménnyel, de – működtetik azokat az eszközöket, megoldásokat, szabályozási modelleket, amelyek a foglalkoztatási és a szociálpolitikai jellegű gondokat megoldani, de legalábbis kiegyensúlyozni képesek.

A cél az, hogy a magyar szövetkezeti jog kiegészüljön a nyugdíjas közérdekű szövetkezeti rendszerrel, így a törvényjavaslat az aktív, még dolgozni kívánó időseknek is foglalkoztatási lehetőséget adna.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet a még aktív időseknek tudna munkát biztosítani a jövedelem mellett járulék kedvezményekkel. A szövetkezet tagjának alapításkor és belépéskor vagyoni hozzájárulást kell teljesíteni, a szövetkezet eredményes gazdálkodása közösségi alapot szolgálhat, amit a nyugdíjasnak és családjának szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek kielégítésére kell felhasználni.

A közreműködés ellenértékeként a nyugdíjas kaphat

  • élelmiszert,
  • a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben megszerzett bevételt.

Ez adómentes lesz, viszont az utalvány nem haladhatja meg a teljes bevétel 25 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik