Belföld

Vajna rádiója megérkezett a Kiskunságba, egyből le is parasztozták a hallgatókat

A helyi műsorok adásideje három órára szorult vissza, de ott is másodpercre kimérik a mondanivalót.

Heves indulatokat váltott ki a kiskunfélegyházi és kiskunmajsai rádióhallgatókból, hogy hétfő reggel óta, több mint húsz év után Andy Vajna Rádió 1-ét kell hallgatniuk a helyi Sirius rádió adása helyett, ráadásul Sebestyén Balázsék olyan promóciós videót készítettek a váltáshoz, ami az ott élők szerint sértő.

Az Átlátszó azt írja: a gúnyos tájszólással előadott videóban arra biztatták a helyieket, hogy csavargassák a traktorban a rádió gombját, és megtalálják a reggeli műsort. Bár odaírták, hogy ezt mindenki „vegye poénra”, nehéz volt ezt a harmincötezres város lakóinak nem úgy értelmezni, hogy leparasztozták őket. Végül a videót eltávolították Sebestyén Balázs Facebook-oldaláról.

Mint korábban megírtuk, úgy tűnik, Andy Vajna már előre tudta, hogy a Médiatanács engedélyezni fogja az összeolvadást. A testület ugyanis még csak napirendre sem tűzte a kérdést, amikor már hirdették, hogy két újabb városban jelenik meg a Rádió 1.

A helyi stáb ezentúl is napi három órányi műsort, és helyi hírblokkokat készít. Ám máshogy kell dolgozniuk, mint eddig: ezentúl másodpercre kimértek, sablonok által behatároltak a megszólalások. A rádió egyik, neve elhallgatását kérő dolgozója elmondta: az új rendszerre fél nap alatt próbálták felkészíteni őket Vajnáék, és a rádiónak pont az a része veszett el, amit szeretett csinálni: hogy szabadon beszélgethettek a helyiekkel. Most minden megszólalást 10-15 másodpercre korlátoznak, és elvárják, hogy ebben is azt emlegessék, milyen jó zenéket és műsorokat sugároz a rádió. Persze továbbra is be tudnak számolni például a helyi programokról, de csak szárazon, időkorlátok közé szorítva.

Bakos Lajos, a rádió korábbi tulajdonosa és ügyvezetője elmondta: azért adták el a Siriust, mert forráshiánnyal küzdöttek, és azt sem lehetett tudni, hogy meg tudták volna-e hosszabbítani a hamarosan lejáró frekvenciaengedélyt. Az eladás volt az egyetlen esély arra, hogy ne kelljen bezárni a rádiót. Több vételi ajánlatot is kaptak, végül a Rádió 1-ét fogadták el, Bakos szerint ez „üzleti döntés volt”.

Plusz 5 év Andy Vajna partnereinek a Médiatanácstól
A testület eheti ülésén többek között meghosszabbította az Andy Vajna Rádió 1 hálózatához tartozó székesfehérvári és zalai rádiók médiaszolgáltatási jogosultságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik