Belföld

Elmarasztalták a Debreceni Egyetemet egy kommentelő kitiltása miatt

Az állami intézmények nem kötelesek kommentelhető oldalakat működtetni, de ha megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján.

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetemet, mert az intézmény politikai véleménye miatt diszkriminált egy diákot, aki az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott Vlagyimir Putyin díszpolgári kitüntetése ellen. Barna Eszter azt írta az oldalra, hogy ő ehhez nem adja a nevét, mire kitiltották.

Az eljárásban Barna Esztert a TASZ képviselte, amely azzal érvelt, hogy a politikai vélemény megfogalmazása miatti kitiltás megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogot. Az egyetem nem is tagadta, hogy a politikai vélemények megfogalmazását korlátozta Facebook-oldalán, de ezt nem tartotta diszkriminációnak.

A TASZ megjegyzi: az állami intézmények nem kötelesek olyan oldalakat üzemeltetni, ahol a felhasználók szabadon kommentelhetnek, azonban ha megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján, az olyan hozzászólásokat is el kell tűrniük, amivel egyébként nem értenek egyet. Csak a vélemények pártatlan, diszkrimináció-mentes közlése vezethet el a demokratikus párbeszédig – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik