Belföld

Debreceni Putyin-ügy: „Örülnek, hogy valaki kiállt a nép nevében”

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam ismerősöktől és oktatóktól egyaránt

– mondta a 24.hu-nak Barna Eszter, a Debreceni Egyetem szociológia szakos hallgatója, akit az intézmény még augusztusban letiltott Facebook-oldaláról. Emiatt – ahogy vasárnap megírtuk – az Egyenlő Bánásmód Hatóság  eljárást indít az egyetem ellen.

A diákot azért tiltották le egyébként a Facebookon, mert miután kiderült, hogy az egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, kiírta az intézmény üzenőfalára: „Nem adom hozzá a nevem”. Az ügyben eljáró TASZ közölte, hogy egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleménye miatt:

Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét, miközben az egyetem mindenki más számára egyenlően biztosítja a kommentelési lehetőséget.

Miután a szociológus hallgatón kívül még rengetegen fogalmaztak meg negatív kritikát a díszpolgári cím odaítélése miatt, letiltották az értékelés funckiót, a Debreceni Egyetemet pedig azóta sem pontozhatja senki a Facebookon.

Nincs mitől félni

A debreceni diáklány lapunknak elmondta, hogy még szeptemberben kereste meg a TASZ-t, hogy segítséget kérjen, mert nem akarta annyiban hagyni a dolgot. Az egyesület segítséget ajánlott, szereztek neki egy ügyvédet, aki megírta a beadványt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak.

Eszter arról számolt be, hogy miután kiderült, hogy eljárás indul az intézmény ellen, már másnap reggel egymás után kapta a pozitív üzeneteket. Számított rá, hogy lesznek olyanok is, akiknek mindez nem tetszik majd, ez be is igazolódott. Mint mondja: kijutott a „szokásos hülye libázásból” is.

Hozzátette, hogy a negatív visszajelzések mind ismeretlenektől jöttek, a tapasztalata inkább az, hogy az egyetemen örülnek, hogy valaki végre kiállt „a nép nevében”. Eszter reméli, hogy ezek után többen észreveszik majd, hogy

lehet változtatni, nem kell mindig másokra várni, nem kell semmibe beletörődni.

A hallgató egy helyi fiatalok által alapított civil szervezettel, a Natívval karolta fel az ügyet még augusztusban, a szervezet már a díszpolgári cím bejelentése után tiltakozott a döntés ellen, petíciót indított, amit azóta már több mint ezren írtak alá.

Eszter elmondta, hogy a Natívval azon dolgoznak, hogy a fókuszban tartsák az ügyet, amely nem is került le a napirendről, ám

senki nem beszél róla mások előtt, szerintem az oktatók is csak azzal osztják meg a véleményüket, akiben bíznak.

A hallgató szerint a probléma nem pusztán Putyinról szól, sokkal inkább a döntéshozatali folyamat háborított fel mindenkit.

Eszter azt állítja, nem fél, szerinte nincs mitől. Nagyon szeretne hinni abban, hogy nem éri majd emiatt semmiféle megkülönböztetés, ha igen, akkor annak is lesz következménye. Ám nem így ismeri a tanárait, és reméli, nem kell majd csalódnia.

Barna Eszter (Fotó: Facebook/Hang-Kép Egyesület)

A Natív felkereste petíciója aláíróit, és Eszter elárulta, hogy velük közösen tervezik meg a következő lépéseket, jelenleg is épp szervezés alatt áll egy Putyinról szóló találkozó, amin véleményeket és tapasztalatokat gyűjtenek majd a jelenlévőktől.

A diáklány a konkrét lépésekről egyelőre még nem szeretne beszélni, de több ötletük is megfogalmazódott már. Komoly lépésként értékeli az etikai bizottsággal folytatott levelezésüket, amit a Natív néhány napja hozott nyilvánosságra.

A rektor a szabályok felett áll

A szervezet október 13-án etikai eljárást kezdeményezett a rektor ellen, miután Dr. Szilvássy Zoltán úgy nyilatkozott a Putyin kinevezése miatt elhatárolódó tanszékekről, hogy

néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán az egyetemen azt mondta, húha, a sajtó mond valamit, hű, most itt a lehetőség.

Az Etikai Bizottság válasza néhány nappal később meg is érkezett, a válaszból kiderült, hogy

a Debreceni Egyetem Etikai Kódexének „jogorvoslat” rendelkezése értelmében a rektor jogosult az Etikai Bizottság döntése elleni fellebbezés elbírálására, a Debreceni Egyetem Etikai Bizottsága a Dr. Szilvássy Zoltán rektor elleni etikai vizsgálat lefolytatására nem jogosult.

Tehát ahogy a Natív fogalmaz: „Úgy tűnik, hogy az EB szerint a rektorra nem vonatkozik az Etikai Kódex, ő a szabályok felett áll, így nem hajlandók megindítani az eljárást.”

A szervezet október 26-án válaszolt a bizottságnak, levelükben kitértek a Szervezeti és Működési Szabályzat vonatkozó részeire:

Etikai eljárás elé kell, hogy tartozzék minden egyetemi polgár, beleértve az egyetemi vezetőket is, beleértve a rektort. Etikai ügyben csak akkor nem lehet eljárni, „ha a sérelmezett cselekmény megtörténtének időpontja óta több mint három hónap telt el”.

Az Etikai Bizottság már közel egy hónapja válaszra sem méltatja a szervezetet. Pedig ahogy a Népszava hétfőn megírta, nemcsak a Natív, hanem az egyetem kilenc oktatója is indítványozott etikai vizsgálatot. De október eleje óta semmilyen előrelépés nem történt az ügyben.

Az etikai bizottság elnöke ugyanis az oktatóknak is azt válaszolta, hogy a rektorra nem vonatkozik az Etikai Kódex. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultak, ahonnan az a válasz érkezett, hogy munkáltatóként semmilyen kifogást nem emelnek az etikai vizsgálat megindítása ellen.

Később egy levélben az egyetem általános rektorhelyettese kijelentette, hogy a rektorra is vonatozik az Etikai Kódex, eljárás azonban továbbra sem indult.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/POOL/ Árvai Károly

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik