Belföld

Duplafenekű kampányban gondolkodik az MSZP elnöke

Lényegében arra biztatnák az embereket, hogy ne szavazzanak a szocialista jelöltre, ha van erősebb. A Jobbik pedig elképzelhetőnek tartja az összefogást az LMP-vel és a Momentummal.

Három ellenzéki pártvezető, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Volner János, a Jobbik alelnöke és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke vitatkozott szerdára virradó éjjel Baló György műsorában az RTL-en az ellenzéki pártok választási esélyeiről azután, hogy Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, az ellenzéki erők által támogatott független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást.

Volner azt mondta: a hódmezővásárhelyi választás tanulsága, hogy a közvélemény-kutatók eredményei következetesen rosszak – a Fidesznek nincs fölénye, simán legyőzhető. Szerinte ha ez Hódmezővásárhelyen sikerülhetett, országosan is sikerülhet,

az kell hozzá, hogy az emberek ki tudják választani a legesélyesebb ellenzéki jelöltet, és arra szavazzanak.

A Jobbik alelnökét megkérdezték arról, hogy kivel hajlandó pártja együttműködni. Elmondta: Vona Gábor még tavaly ajánlatot tett az LMP-nek és a Momentumnak, amelyekre 21. századi pártként tekintenek, hogy üljenek le egymással és beszélgessenek az ország jövőjéről, amire akkor elutasító választ kaptak.

Volner szerint a Jobbikot az a felelősségérzet motiválja, hogy Orbán Viktorékat le kell váltani az ország éléről, és nem lehet szekértáboros gondolkodást folytatni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az MSZP-t és a DK-t 20. századi pártnak tartják, és idézte Botka Lászlót, aki szerint az MSZP tele van a Fidesz által megvett emberekkel – ez is ellehetetleníti az együttműködést.

Molnár Gyula azt mondta:

nincs 106 Márki-Zay Péter az országban, ezzel nem áltathatják magukat.

A Jobbikról szólva kijelentette: nincs olyan érdek, hogy az MSZP átlépje azt az értékkülönbséget, ami közöttük van, így nem lát lehetőséget a taktikai együttműködésre. Volner viszont elveszett szavazatnak nevezte, amit az MSZP-re vagy a DK-ra adnak a választók.

Arra a felvetésre, hogy az LMP a vásárhelyi polgármester-választás óta megváltoztatta volna véleményét az ellenzéki együttműködésről, Hadházy Ákos Churchillt idézte: aki nem képes a véleménye megváltoztatására, az semminek a megváltoztatására nem képes. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem változtatták meg a véleményüket, ő hónapok óta hangoztatja, hogy elképzelhetőnek tart akár visszalépéseket is más pártok javára.

Ennek viszont akkor van értelme, amikor olyan embereket kell támogatni, mint Márki-Zay Péter, akiről elhiszik az emberek, hogy képes változtatni, és csak nagyon széles körű együttműködés lehet eredményes – fejtette ki. Elmondta: az LMP elnöksége a Jobbik és az MSZP együttműködési ajánlatát is szívesen meghallgatja, ha van, és úgy vélekedett, hogy

ezt a választást már csak az ellenzék tudja elszúrni, így közös felelősségük van.

Molnár Gyula attól óvott, hogy Hódmezővásárhely a remény városából nehogy a csalódás városa legyen. Szerinte ha a vasárnapi ellenzéki sikert 106-szor meg akarják ismételni az egyéni választókerületekben, az nem fog működni. Hangsúlyozta viszont, hogy az elmúlt négy évben minden komoly időközi választást elbukott a Fidesz, és el kell menni szavazni, mert a Fidesznek kétmillió szavazója van, és ha ennél többen sorakoznak fel velük szemben, le lehet őket váltani.

Hadházy a Volner és Molnár által elmondottakat is úgy értékelte, hogy az MSZP és a Jobbik arra készül, hogy mindenhol indít jelölteket, aztán a választókat majd arra biztatják, hogy ne feltétlenül az övéikre szavazzanak, hanem akiről azt gondolják, hogy erősebb. Ezt furcsának tartja. Molnár erre azt hangoztatta, hogy az MSZP és a Párbeszéd már letett valamit abban, hogy hogyan kell koordinálni, azzal, hogy 46 körzetet átadtak a DK-nak, és van három független is, akinek a javára visszaléptek – Mellár Tamás, Kész Zoltán és Magyar György, akik az MSZP elnöke szerint „Márki-Zay típusú” jelöltek a választókörzeteikben.

Volner viszont úgy vélekedett, hogy a Jobbik-szavazók jelentős részében akkora az ellenérzés Gyurcsánnyal és az MSZP-vel szemben, hogy többen fordulnának el tőlük, mint amennyit az együttműködéssel nyernének.

Molnár azt mondta, a szocialisták felelőssége a választásig, hogy megtanítsák az embereket, hogy az egyéni körzetben szavazzanak azokra, akikről azt gondolják, hogy biztosan leváltják a kormányt, a másik szavazattal pedig vegyenek részt a „pártszépségversenyen”.

De mivel fontos számukra a listás szavazás, egy körzetet sem engedhetnek el, mindenhol fognak kampányolni.

Hadházy erre azt mondta, azt nehéz megoldani egy körzetben, hogy listás szavazásra buzdítsák az embereket, saját jelöltjük mellett pedig ne kampányoljanak, ezért fontosnak tartja, hogy ha van támogatható, hiteles jelölt, akkor egyeztessenek az együttműködésről.

A műsor végén a kormányalakítási együttműködés lehetőségéről is kérdezték a pártvezetőket. Volner János azt mondta, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak együtt ötven százaléka is lehet, és elképzelhetőnek tartja az együttműködést a három párt között. Hadházy azt mondta, arról, hogy milyen kormány lesz, a választás után kell beszélni, Molnár pedig úgy vélekedett, hogy nincs se stratégiai, se taktikai szükség arra, hogy az MSZP egy szélsőjobboldali párttal együttműködjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik