Belföld

Nyolc hónap után megszüntették a nyomozást a zaklatással vádolt polgármester ügyében

Többen is a feljelentést tevő köztisztviselő mellett tanúskodtak, aki panaszt tett a rendőrségi határozat ellen.

Megszüntették a nyomozást annak a tyukodi köztisztviselőnek az ügyében, aki tavaly októberben állt a nyilvánosság elé azzal, hogy feljelentette zaklatásért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármesterét.

Németh-Kiss Pálma azt állítja: Czibere József azzal fenyegette, hogy tőle függ az ő és lánya munkahelye is. A köztisztviselő férje két éve hunyt el, egy négyéves kisfia és egy nagykorú lánya van, aki a helyi óvodában dolgozott. Az ügy kirobbanása után az ő szerződését nem hosszabbították meg, mást vettek fel helyette.

A feljelentés szerint tavaly májusban, amikor Németh-Kiss Pálma egyedül dolgozott az irodában, Czibere bement hozzá, fogdosni, simogatni kezdte és átölelte. A nő ellenállni próbált, eközben a karja megsérült, erről látlelet is készült. Azután tudott kiszabadulni, hogy egy másik dolgozó rájuk nyitott.

A köztisztviselő szerint ez már a sokadik eset volt a hivatalban, az eljárás során több tanú is állította, hogy hasonlóan viselkedett velük a polgármester. A feljelentést azért tette meg, mert úgy döntött: nem hagyja, hogy ki legyenek szolgáltatva a polgármester kénye-kedvének. Nyolc hónapig tartó nyomozás kezdődött, amit február 16-án kelt határozatával azért szüntetett meg a csengeri rendőrőrs parancsnoka, mert szerinte nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Czibere emberi méltóságot sértő módon viselkedett.

Németh-Kiss Pálma és ügyvédje, Helmeczy László panasszal élt a nyomozás megszüntetése ellen. Megjegyzik: már az is kifogásolható, hogy az eljárást az a csengeri rendőrőrs folytatta le, amelynek éves beszámolóit a Czibere József által vezetett testület tárgyalja és fogadja el.

A hasonló esetekről beszámoló, az önkormányzatnál dolgozó tanúknak a rendőrség felrótta, hogy ők nem jelentették fel a polgármestert, és nem kérték a megbüntetését. Csakhogy ez Németh-Kiss Pálma szerint még nem teszi a vallomásukat kétségessé.

Úgy tűnik, hogy több tanú vallomása, amit a hamis tanúzás következményeire való figyelmeztetés után tettek, nem elegendő arra sem, hogy „egy évek óta valamiféle hatalmi túltengésben szenvedő polgármestert” a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgasson ki

– áll a panaszban, utalva arra, hogy Cziberét csak tanúként hallgatták meg az eljárásban.

Visszatérő szófordulat volt a tanúvallomásokban, hogy a polgármester a „királynőjévé” akarta tenni a hivatalban dolgozó nőket. A rendőrség szerint viszont nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a tanúk közül bárki azért tűrte volna a polgármester magatartását, mert a munkahelyük elvesztésével fenyegette őket. Csakhogy az egyik tanú vallomása szerint a hivatalban köztudott volt, hogy aki ellenszegül a polgármesternek, annak nem hosszabbítják meg a szerződését. Németh-Kiss Pálma úgy véli, az ő ellenszegülésének következménye az lett, hogy a lánya szerződését nem hosszabbították meg az óvodában, emellett a 24.hu-nak arról is beszélt, hogy az ő munkavégzését is igyekeznek hátráltatni, a munkájához szükséges iratokat nem kapja meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyomozást megszüntető határozatban formai hibák vannak, az áll benne, hogy a bűncselekmény június 9-én történt, és ismeretlen tettes ellen indult az eljárás, noha a feljelentésben konkrétan megjelölte elkövetőként a polgármestert, az eset pedig május 10-én történt. Szerinte a határozat azt is tévesen rögzíti, hogy ellentmondásba keveredett volna a vallomásaiban, ezt a megállapítást ugyanis semmivel nem támasztja alá. Értelmezhetetlennek tartja, hogy a rendőrség értelmezése szerint a feljelentés két alkalomról szól, miközben szóban és írásban is tudtukra adta, hogy férje halálát követően a polgármester hónapok óta, rendszeresen és tartósan zaklatta szexuálisan.

Panaszában a köztisztviselő azt állítja:

már az eljárás kezdetén egy meghatározó fideszes politikus több tanú előtt közölte vele, hogy azt csinál, amit akar, az eljárás Czibere József ellen meg lesz szüntetve.

Németh-Kiss Pálma szerint csak az a kérdés, mi tartott ebben a nyomozásban nyolc hónapig, és az is felmerül, hogy a feljelentést követően miért függesztették fel a polgármester Fidesz-tagságát, ha nem volt köztudott, hogy a feljelentésnek van valóságalapja.

Megkerestük Czibere József tyukodi polgármestert is, akitől arról érdeklődtünk: van-e elképzelése arról, hogy miért tanúskodott több önkormányzati dolgozó is arról, hogy zaklatta őket. Ő azt mondta: szerinte az ügyben felmerül a hamis tanúzás, és majd az eljárás lezárultával nyilatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik