Belföld

Botka napi szintű kapcsolattartást javasolt Márki-Zay Péternek

Együttműködhet a két város, ami az új hódmezővásárhelyi polgármester szerint nagyobb gazdasági versenyképességet is jelent.

Napi szintű kapcsolattartást javasolt Szeged és Hódmezővásárhely között Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere azután, hogy a szomszédos városban vasárnap az ellenzéki pártok által támogatott, független Márki-Zay Péter nyerte az időközi polgármester-választást. A hvg.hu cikke szerint Botka külön referenst is kinevez majd ennek érdekében.

Lázár Jánosra utalva Botka azt mondta: „polgármester úrnak egy vadászatot kedvelő elődje azt mondta a tram-train beruházással kapcsolatban, hogy ez fogja megteremteni az alapját a két város összeolvadásának”. Hozzátette: most már van egy szorosabb összekötő kapocs, a vasárnapi választás, amellyel „rést ütöttek a fideszes pajzson”.

Márki-Zay Péter azt mondta, nem csak az uniós beruházások területén, hanem más gazdasági kérdésekben is együtt tudnak működni. A két város együtt versenyképes lehet akár Temesvárral is – jelentette ki. Szerinte az ellenzéki pártok egymással összefogva épp azért alkalmasak a „rendszerváltásra”, mert nem bíznak egymásban, így a fékek és ellensúlyok újra beépülnek a struktúrába. Így aztán olyan ügyvivő kormányt tudnak alakítani, amit nem lehet eltéríteni a demokráciától, és nem lehet hűbérbirtokká alakítani, mint Orbán Viktor tette – vélekedett.

Botka László akár azzal kapcsolatos tapasztalatait is átadhatja Márki-Zay Péternek, hogyan lehet ellenszélben várost vezetni, ugyanis 2010 és 2014 között a szegedi közgyűlésben a polgármesterrel szemben álló Fidesz-KDNP, és az őket támogató egy szem jobbikos képviselő volt többségben. Márki-Zaynak most ugyancsak azzal kell szembenéznie, hogy a 14 hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselőből tíz fideszes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik