Belföld

Pánikreakció a Fideszben: azonnali mozgósítás kezdődött

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 02. 26. 15:30

A Hódmezővásárhelyen elszenvedett súlyos választási vereség másnapján utcára rendelték a Fidesz-aktivistákat. Az ellenzéki oldalon közben az együttműködésről gondolkodnak – a Jobbikot kivéve.

A Hódmezővásárhelyen elszenvedett súlyos választási vereség másnapján azonnali mozgósításba kezdett a Fidesz.

A 24.hu információja szerint a választókerületi szervezetek a helyi kampányfőnökökön keresztül kapták meg a pártközpontból küldött ukázt, amelyben azt sürgetik, hogy a kampányban közreműködő aktivisták azonnal lássanak munkához.

A Fidesz-aktivisták feladata, hogy

  • a pártot kivigyék standokkal az utcára,
  • és pörgessék fel a Fideszt támogató nyilatkozatokkal az aláírásgyűjtést. Az elképzelés szerint a támogatói nyilatkozat aláírói, mivel tettek egy magukat elkötelező ígéretet, nagyobb valószínűséggel mennek el április 8-án szavazni.

Forrásaink szerint a Fidesz vezetését és az aktivistákat váratlanul érte a Lázár János városában elszenvedett vereség. Márki-Zay Pétert, az ellenzéki pártok által támogatott jelöltet az utolsó pillanatig sem tartották igazán esélyes ellenfélnek, mégis 16 százalékponttal legyőzte Hegedűs Zoltán fideszes alpolgármestert.

A hódmezővásárhelyi bukás a kormányoldalon azért okozott sokkot, mert eddig általános volt a meggyőződés, hogy a hónapok óta működtetett központi kampánnyal és tempóval simán meglesz a kétharmados parlamenti többség. Ezt sugallták a közvélemény-kutatási adatok is.

A Fidesz-fellegvárnak tartott Hódmezővásárhelyen a polgármester-választás azonban arra világított rá, hogy még a nyerőnek tartott körzetekben is érhetik a kormánypártot kellemetlen meglepetések, ha az ellenzék a kampány hátralévő időszakában racionális megegyezésre tud jutni.

A Fidesz ma tartja választmányi ülését, itt döntenek az országos lista összeállításáról. Ez különösen érdekesnek ígérkezik azután, hogy Lázár korábban bejelentette: nem kér helyet a listán, csak egyéni körzetében indul. Orbán Viktor az ülésre érkezve a hvg.hu kérdésére szintén a munka fokozásáról beszélt:

Mi csak úgy véletlenül, vagy szerencse, vagy a többiek gyengesége révén sose nyertünk választást, ha mi nyerni akartunk, a mi közösségünknek kétszer, háromszor annyi energiát kellett mozgósítania, mint az ellenfeleinknek. Ez most is így van, kettőzött erővel kell dolgoznunk, ez a tanulság és ezen fogunk dolgozni.

Orbán Viktor a Fidesz kongresszuson
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Szemléletbeli változást mindenesetre nem tükröz, hogy a miniszterelnök ezúttal is arról beszélt: „a választás tétje nem változott, egyetlen dologról szól, hogy bevándorlóországgá alakulunk-e a választás eredményeképpen vagy nem”.

Ki kivel?

Közben az ellenzéki oldalon is megtette hatását Márki-Zay győzelme. Hátfőn kiderült, hogy az LMP tárgyalni hívja az MSZP-t és a Jobbikot, hogy egyeztessenek az egyéni választókerületi koordinációról. Úgy tudjuk, az LMP elnöksége néhány hete alakított egy bizottságot azzal a feladattal, hogy bonyolítsa a pártközi megbeszéléseket, „fogadja az ajánlatokat”.

Ez nagy fordulat a Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt által vezette LMP-től, mert eddig mereven elzárkóztak mind a szocialistákkal, mind a jobbikosokkal való együttműködéstől.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely viszont már napok óta azt hangoztatja, hogy a koordináció hiányában elbukott választás után az LMP székháza előtt kellene tüntetniük az ellenzéki választóknak. Karácsony ugyanakkor nem annyira favorizálja a Jobbikkal való tárgyalásokat, ahogy a Vona Gábor vezette Jobbik is inkább az LMP-vel és a Momentummal működne együtt, nem pedig az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval. Hogy teljes legyen a kép: a Momentum szerint a vásárhelyi választásnak nincs országos tanulsága, ezért nem tárgyalnak a többi párttal továbbra sem.

Az LMP ajánlata a jelek szerint nem szól a szocialistákkal koordináltan induló DK-nak, miközben Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn bejelentette: megbízta Molnár Csaba alelnököt azzal, hogy tárgyaljon az LMP-vel a kölcsönös visszalépésekről. A Jobbikkal kapcsolatban viszont a volt kormányfő újólag azt mondta: nem változott a véleményük, sem formális, sem informális együttműködést nem tart elképzelhetőnek. Ugyanakkor hozzátette: nem tudja, hogy ez megváltozhat-e.

Az viszont mégis minőségi változás az eddigiekhez képest, hogy az EU-pénzek korrupt elköltését évek óta feltáró LMP-s Hadházy Ákos, Szilágyi György jobbikos képviselő, a párt budapesti elnöke és Harangozó Tamás MSZP-s képviselő hétfőn a Parlamentben együtt jelentette be, hogy alternatív vizsgálóbizottságot alapítottak az Orbán Viktor családjáig vezető Elios-ügy feltárására.

A Jobbik viszont ennél mélyebb összefogásra nem készül, mindenhol önálló jelölt állít. Dúró Dóra, a párt képviselője a hódmezővásárhelyi választás tanulságának azt nevezte, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell támogatniuk az embereknek. Hozzátette: semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek.

Azt is szóba hozta, hogy Márki-Zay Péter kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója is segítette.

A Jobbik nyerte a legtöbbet Hódmezővásárhelyen
A baloldalnak is van mitől tartania a hódmezővásárhelyi választás után. Elemzés.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.