Belföld

Pánikreakció a Fideszben: azonnali mozgósítás kezdődött

A Hódmezővásárhelyen elszenvedett súlyos választási vereség másnapján utcára rendelték a Fidesz-aktivistákat. Az ellenzéki oldalon közben az együttműködésről gondolkodnak – a Jobbikot kivéve.

A Hódmezővásárhelyen elszenvedett súlyos választási vereség másnapján azonnali mozgósításba kezdett a Fidesz.

A 24.hu információja szerint a választókerületi szervezetek a helyi kampányfőnökökön keresztül kapták meg a pártközpontból küldött ukázt, amelyben azt sürgetik, hogy a kampányban közreműködő aktivisták azonnal lássanak munkához.

A Fidesz-aktivisták feladata, hogy

  • a pártot kivigyék standokkal az utcára,
  • és pörgessék fel a Fideszt támogató nyilatkozatokkal az aláírásgyűjtést. Az elképzelés szerint a támogatói nyilatkozat aláírói, mivel tettek egy magukat elkötelező ígéretet, nagyobb valószínűséggel mennek el április 8-án szavazni.

Forrásaink szerint a Fidesz vezetését és az aktivistákat váratlanul érte a Lázár János városában elszenvedett vereség. Márki-Zay Pétert, az ellenzéki pártok által támogatott jelöltet az utolsó pillanatig sem tartották igazán esélyes ellenfélnek, mégis 16 százalékponttal legyőzte Hegedűs Zoltán fideszes alpolgármestert.

A hódmezővásárhelyi bukás a kormányoldalon azért okozott sokkot, mert eddig általános volt a meggyőződés, hogy a hónapok óta működtetett központi kampánnyal és tempóval simán meglesz a kétharmados parlamenti többség. Ezt sugallták a közvélemény-kutatási adatok is.

A Fidesz-fellegvárnak tartott Hódmezővásárhelyen a polgármester-választás azonban arra világított rá, hogy még a nyerőnek tartott körzetekben is érhetik a kormánypártot kellemetlen meglepetések, ha az ellenzék a kampány hátralévő időszakában racionális megegyezésre tud jutni.

A Fidesz ma tartja választmányi ülését, itt döntenek az országos lista összeállításáról. Ez különösen érdekesnek ígérkezik azután, hogy Lázár korábban bejelentette: nem kér helyet a listán, csak egyéni körzetében indul. Orbán Viktor az ülésre érkezve a hvg.hu kérdésére szintén a munka fokozásáról beszélt:

Mi csak úgy véletlenül, vagy szerencse, vagy a többiek gyengesége révén sose nyertünk választást, ha mi nyerni akartunk, a mi közösségünknek kétszer, háromszor annyi energiát kellett mozgósítania, mint az ellenfeleinknek. Ez most is így van, kettőzött erővel kell dolgoznunk, ez a tanulság és ezen fogunk dolgozni.

Orbán Viktor a Fidesz kongresszuson
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Szemléletbeli változást mindenesetre nem tükröz, hogy a miniszterelnök ezúttal is arról beszélt: „a választás tétje nem változott, egyetlen dologról szól, hogy bevándorlóországgá alakulunk-e a választás eredményeképpen vagy nem”.

Ki kivel?

Közben az ellenzéki oldalon is megtette hatását Márki-Zay győzelme. Hátfőn kiderült, hogy az LMP tárgyalni hívja az MSZP-t és a Jobbikot, hogy egyeztessenek az egyéni választókerületi koordinációról. Úgy tudjuk, az LMP elnöksége néhány hete alakított egy bizottságot azzal a feladattal, hogy bonyolítsa a pártközi megbeszéléseket, „fogadja az ajánlatokat”.

Ez nagy fordulat a Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt által vezette LMP-től, mert eddig mereven elzárkóztak mind a szocialistákkal, mind a jobbikosokkal való együttműködéstől.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely viszont már napok óta azt hangoztatja, hogy a koordináció hiányában elbukott választás után az LMP székháza előtt kellene tüntetniük az ellenzéki választóknak. Karácsony ugyanakkor nem annyira favorizálja a Jobbikkal való tárgyalásokat, ahogy a Vona Gábor vezette Jobbik is inkább az LMP-vel és a Momentummal működne együtt, nem pedig az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval. Hogy teljes legyen a kép: a Momentum szerint a vásárhelyi választásnak nincs országos tanulsága, ezért nem tárgyalnak a többi párttal továbbra sem.

Az LMP ajánlata a jelek szerint nem szól a szocialistákkal koordináltan induló DK-nak, miközben Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn bejelentette: megbízta Molnár Csaba alelnököt azzal, hogy tárgyaljon az LMP-vel a kölcsönös visszalépésekről. A Jobbikkal kapcsolatban viszont a volt kormányfő újólag azt mondta: nem változott a véleményük, sem formális, sem informális együttműködést nem tart elképzelhetőnek. Ugyanakkor hozzátette: nem tudja, hogy ez megváltozhat-e.

Az viszont mégis minőségi változás az eddigiekhez képest, hogy az EU-pénzek korrupt elköltését évek óta feltáró LMP-s Hadházy Ákos, Szilágyi György jobbikos képviselő, a párt budapesti elnöke és Harangozó Tamás MSZP-s képviselő hétfőn a Parlamentben együtt jelentette be, hogy alternatív vizsgálóbizottságot alapítottak az Orbán Viktor családjáig vezető Elios-ügy feltárására.

A Jobbik viszont ennél mélyebb összefogásra nem készül, mindenhol önálló jelölt állít. Dúró Dóra, a párt képviselője a hódmezővásárhelyi választás tanulságának azt nevezte, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell támogatniuk az embereknek. Hozzátette: semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek.

Azt is szóba hozta, hogy Márki-Zay Péter kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója is segítette.

A Jobbik nyerte a legtöbbet Hódmezővásárhelyen
A baloldalnak is van mitől tartania a hódmezővásárhelyi választás után. Elemzés.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik