Belföld

Akkor tudták meg, hogy már 13 éve nem házasok, amikor válni akartak

A nyíradonyi anyakönyvvezető a felek tudta nélkül törölt egy házasságot két héttel a megkötése után.  Könnyen lehet, hogy nem egyedi az eset.
  • Egy magyar-román házaspár válni szeretett volna, erre kiderült, hogy hivatalosan nem is házasok.
  • Tudtukon kívül 13 évig éltek hamis papírokkal.
  • A férfi és a nő jogi lépéseket fontolgat, szerintük a hivatal terel és hazudik.
  • Az anyakönyvvezető nem emlékszik, az aljegyző nem mer tájékoztatást adni.

Anikó jelenleg nem tudja pontosan, mi a családneve. Pop-Várhelyi áll az irataiban, mivel legjobb tudomása szerint 2004-ben feleségül ment Pop Eugén román állampolgárhoz. Az áprilisi parlamenti választásra hívó üzenet azonban az előző házassága idején viselt nevén, Hollainé Várhelyi Anikóként találta meg.

– 2018-ra vált egyértelművé, hogy szeretnénk békével, közös megegyezéssel válni a férjemtől.

Akkor derült ki, és villámcsapásként ért, hogy nem is vagyunk házasok; a hivatalban tájékoztattak, hogy a 2004. október 30-án kötött házasságunkat 2004. november 15-én törölték. Tasó Béla volt az anyakönyvvezető.

Mindössze két hétig voltunk hivatalosan házasfelek. A törlés okát máig nem tudjuk, semmilyen értesítést nem kaptunk.  Azóta férj-feleségként éltünk, így dolgoztunk, így vállalkoztunk, ez szerepel mint a hazai, mind a külföldi, a magyar és a román papírjainkban. Szerintünk ez okirat-hamisítás, és nem mi követtük el – mondja nő.

A felesége adta meg a számát, mondom Pap Jenőnek, aki 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot.

Közokirat-hamisítás a büntető törvénykönyv szerint

Btk. 343. § (1) Az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve a) hamis közokiratot készít, b) közokirat tartalmát meghamisítja, vagy c) lényeges tényt hamisan foglal közokiratba, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– Hát látja, ez az: most, hogy el akarunk válni, azt sem tudom, hogy Anikó hivatalosan a feleségem, vagy sem. Tudja, mennyit invesztáltunk az esküvőbe? Sokat. 2005-ben egy román hivatalnok szólt, hogy nincs lepecsételve a házassági anyakönyvi kivonatom. Gyorsan felhívtam Anikót, hogy pecsételtesse le. Akkor lepecsételték, nagyon köszönték, elnézést kértek, és azt mondták, hogy sok ilyen eset lehet még. De törlésről szó sem volt.

Most azon gondolkodom, vajon hányan élnek abban a tévhitben, hogy házasok. 

A városházán az érdeklődésem fura médiajogi vitába torkollott. Ahogy bemondtam a telefonba Anikó nevét, Mezei-Czifra Bernadett aljegyzőhöz irányítottak, aki közölte: Anikó és Jenő házassága érvényes, azt csak válással lehet felbontani.

Tehát nem igaz, hogy 2014-ben törölték a házasságot? 

– Annyit tudok mondani, hogy a férjet tegnapra behívtuk, és igazán nem én tehetek róla, hogy nem volt hajlandó megjelenni.

Tudtommal holnapra van beidézve a férj.

– Egy pillanat… Igen, csakugyan. A feleség volt bent a múlt héten, és ő nyilatkozott is, hogy minden rendben van. ( (Ez a beszélgetés február 26-án, hétfőn zajlott. Február 27-én délelőtt a férj bent volt a városházán, ahol a feleségéhez hasonló nyilatkozatra akarták bírni – ezt megtagadta azzal, hogy „nyilatkozzon a hivatal”. Erre szóbeli ígéretet kapott – a szerk.)

Történt egy hiba az anyakönyvben, azt kijavítottuk. 

A hibát Tasó Béla követte el, aki a fideszes képviselő, Tasó László unokaöccse, ugye?

– Nem nyilatkozom.

Az ő aláírása szerepel az anyakönyvi kivonaton. Milyen hiba történt konkrétan?

– Nem vagyok köteles  bármit is mondani erről. Már rendben van minden, semmilyen további kérdésre nem válaszolok. 

Megtiltották, hogy beszéljen?

– Nem adok interjút.

Anikó erre azt mondja:

– Valóban bementem, minden idézés nélkül. Ugyanis írásban panaszt tettem az eljárásuk miatt, és semmiféle választ nem adtak. A városházán a jegyző úr és az aljegyző asszony szóban közölte, hogy érvényes a házasságom, és nyilatkoztattak arról, hogy házastársak vagyunk. Én meg aláírtam a nyilatkozatot, mert csak azután engedték, hogy megnézzem az okmányt.

És láttam, hogy változatlanul az szerepel rajta, a házasságunkat törölték 2004-ben. Érthetetlen, dühítő. Az anyakönyvvezetővel azóta is gyakran találkoztam Nyíradonyban az utcán, de elfordítja a fejét.

– Ne haragudjon, nem emlékszem – mondja a megkeresésemre Tasó Béla. – Évek óta nem vagyok anyakönyvvezető, már a járási hivatalban dolgozom. Hogyan emlékeznék egy 13 évvel ezelőtti esküvőre? Rengeteg volt.

Az ön aláírása szerepel azon az anyakönyvi kivonaton, amin érvénytelenítettek egy házasságot. Erre sem emlékszik? Vagy ilyenből is sok volt?

– Nézze, hogy a konkrét esetre válaszolni tudjak, látnom kéne azt a papírt. De mivel már nem vagyok anyakönyvvezető, nincs betekintési jogosultságom.

Milyen esetekben törölhet egy házasságot az anyakönyvvezető? 

– Nem tudom, nézze meg az interneten. Sokat változtak a szabályok.

Megnéztük az interneten

A házasság az anyakönyvi eljárásról szóló törvény szerint nem köthető meg (illetve érvénytelen), ha nem megfelelő a házasságkötési korhatár; gondnokság alá helyezés folytán cselekvőképtelen személy házassága esetén; cselekvőképtelen állapotban kötött házasság esetén; rokoni, hozzátartozói kapcsolat esetén; korábbi házasság fennállása esetén. Az anyakönyvi adatokat az anyakönyvvezető módosíthatja, az érintettek tudtával.

Amikor ön anyakönyvvezető volt, milyen esetekben nyilvánítottak egy házasságot érvénytelenné?

– Nézze, nem emlékszem. Nem tudok erről nyilatkozni.

Várhelyi Anikóra sem emlékszik? 

– De, őt személy szerint ismerem, szoktunk köszönni a nyíradonyi utcán, ha összefutunk. Egyéb kérdésekkel legyen szíves az anyakönyvi hivatalhoz vagy a jegyzőhöz fordulni.

– A hivatalban egyszerűen félrevezettek – mondja Anikó.  – Hamis nyilatkozatot csikartak ki tőlem. Így akarják valahogy elsimítani az ügyet, de nem fogjuk annyiban hagyni.

Kiemelt képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik