Belföld

Gyengébb a Fidesz, mint 2014-ben

A sorosozás nem működik, országosan is csak 40 százalék körül állhat a Fidesz Tóth Csaba, a Republikon Intézet elemzője szerint.

Már csak azért sem lehet elégszer leírni, mekkora döbbenetes méretű vereséget szenvedett a Fidesz-KDNP a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, mert maga Bayer Zsolt publicista is leírta. Az pedig már kórtünet, ha az általában gyűlölettől csöpögő Bayer-írások helyett egy olyan cikke jelent meg, amiben higgadtan minden átgondolására kéri a Fidesz-híveket és -politikusokat.

Tizenkét éve nem kapott ekkora ütést a Fidesz
A NER eddigi legnagyobb veresége: a függetlenként induló Márki-Zay Péter váratlan, elképesztő győzelmet aratott Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen.

A vásárhelyi választásnak azonban tengernyi tanulsága van, néhány ilyet Tóth Csabával, a Republikon Intézet elemzőjével próbáltunk megfejtetni. Az egyik legfőbb az a tény, ami miatt meglepetésnek számít a hódmezői eredmény: hogy mindenki acélos Fidesz-diadalra készült egy olyan városban, amit a jobboldal irányít a rendszerváltás óta. A közvélemény-kutatók is előkerültek a diskurzusban, ami Tóth szerint nem kellene, hogy így történjen, méréseket „kukázni nem lehet”,

ugyanis az intézetek régóta szajkózzák, hogy túlmérik a Fidesz-KDNP támogatottságát.

Ez nem abból fakad, hogy hozzá nem értő emberek dolgoznak a közvélemény-kutatóknál, hanem hogy magas azok aránya, akik a megkeresésükre nem mernek olyat mondani, hogy ellenzéki pártra szavaznak. Inkább bemondják, hogy fideszesek, bizonytalanok, nem mennek szavazni, nem érdekli őket a politika. Ez az oka annak is, hogy elég nehéz megbecsülni a várható részvételi adatokat. Arról nem is beszélve, hogy amúgy nem ismer Tóth az utóbbi időkből nyilvános vásárhelyi mérést. Mindenesetre őket is meglepték a történtek, főleg a győzelem nagy mértéke. Tóth Csaba megállapította:

A Fidesz gyengébb, mint 2014-ben, ezt a következtetést le merem vonni. Ha a Fidesz Hódmezővásárhelyen kikapott, és csak 41 százalékot szerzett, akkor az 50 százalék körülire mért országos támogatottsága nem reális, inkább 40 százalék körül áll [a biztos szavazók között – a szerk.].

Ezzel viszont nem érné el a Fidesz a 2014-es eredményét. A nagy kérdés az lesz, miként fog élni ezzel az ellenzék, miközben „azt látjuk, hogy kormányváltó szándék van.” A legfontosabb tanulság, hogy már nem igazán lehet az elégedetlen választókat az ellenfelekkel megfélemlíteni, a gyurcsányozás sem működik. Az összefogás ellenben igen, Tóth szerint sokáig volt egyfajta értelmiségi idegenkedés ettől, de a választókat ez nem érdekelte.

Tóth mindenesetre azt gondolja, ugyan ez egy helyi jellegű választás volt, mégis szerepet játszhatott az eredményben az országos elégedetlenség. Felmerül a kérdés, merre megy tovább a Fidesz kommunikációja. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója kijelentette:

Abban biztos vagyok, hogy a sorosozás nem működik.

Visszafogottságra az elemző se számít, két opciót tart elképzelhetőnek:

  • az ellenzék még durvább támadása következik,
  • vagy a sikereket kezdik hangsúlyozni egy pozitív kampányban, amire a rezsicsökkentéses kampány óta nem volt példa.

Mindenesetre a kezdeti trauma és sokk után napokon belül ki fog derülni, melyik irányt képviseli majd a kormánypárti propaganda a parlamenti választásig hátralévő hat hétben.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik