Belföld

Tesztként tekintenek a hódmezővásárhelyi választásra

A Reuters és az AFP hírügynökség is beszámolt a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi választásról, amelyet több külföldi lap is átvett, máshol pedig saját anyagot jelentettek meg a témában, mint például a Der Standard honlapján.

Ebben a cikkben az eredmény mellett arról is írnak, hogy a hódmezővásárhelyi modell követendő példa lehet az ellenzék számára, ha a tavaszi országgyűlési választásokon is nyerni akarnak az egyéni választókörzetekben. A Der Standard azt is megemlíti, hogy a függetlenként, de az ellenzék támogatásával induló Márki-Zay Péter korábban a Fidesz tagja volt és azért hagyta ott a pártot, mert csalódott Orbán Viktorban.

Kitértek arra is, hogy az utóbbi időben Hódmezővásárhely az érdeklődés középpontjába került, mert kiderült, hogy korábban a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios az akkor még Lázár János vezetése alatt álló városban kezdte el jövedelmező és az Európai Unió csalás elleni hivatala által vizsgált közbeszerzési sikerszériáját.

Lázár városán mutatták meg Tiborczék, hogyan kell közbeszerzést nyerni
Az Elios körül olyan tanácsadók tűntek fel, akik később a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől kaptak zsíros megbízásokat.

A New York Times azt írja, hogy Márki-Zay Péter győzelme váratlan és kellemetlen meglepetés a Fidesz számára, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig különösen zavarban lehet, tekintve, hogy az ő városáról van szó.

A Guardian sokkoló vereségként tálalja az eredményt és kiemeli, hogy Orbán Viktor a bevándorlóellenes és populista retorikájával szerzett magának hírnevet, és április 8-a után jó az egyhuzamban harmadik miniszterelnöki ciklusára készül.

A Spiegel cikkéből kiderül, hogy a vasárnapi események barométerként szolgálhatnak az országgyűlési választások tekintetében. Kiemelik, hogy a kormánypártok egy fontos körzetben szenvedtek súlyos vereséget. Hasonlóan számolt be az eredményről a Welt és a Focus is.

Kiemelt kép: Facebook/Márki-Zay Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik