Belföld

Hiába bűnözött a házi őrizetben is a közjegyző, hazaengedték

A napokban derült ki, hogy ismét őrizetbe vettek egy korábban elfogott közjegyzőt, akit nem kevesebb, mint 680 millió forintot váltóhamisítással gyanúsítanak. Úgy fest ugyanis – kihasználva, hogy nem csukták le -, újabb bűncselekményt követett el, bizonyítékokat, például eszközöket, iratokat próbált eltüntetni, megsemmisíteni, míg „kényszerpihenőzött” otthon. Ezzel próbálta megnehezíteni az ellene folyó eljárást.

Bár az ügyészség már akkor rács mögött akarta tudni, amikor fény derült a százmilliós illegális üzelmekre, végül nem került előzetes letartóztatásba. A fentiek miatta bíróság szerdán ismét döntöttek a kérdésben, az ügyészség ekkor újfent indítványozta, hogy csukják le a közjegyzőt, de hiába:

A csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított közjegyző ügyében a bíróság – az ügyészi indítvánnyal szemben – nem rendelte el a gyanúsított előzetes letartóztatását, helyette házi őrizetet rendelt el.

Magyarán hiába bűnözött és próbált megszabadulni  bizonyítékoktól, a továbbiakban is maradhat otthon.

Budapesti Nyomozó Ügyészség fellebbezett a döntés ellen – tájékoztatta a 24.hu-t  Fővárosi Főügyészség pénteken.

Az alapügyről egyébként azt érdemes tudni, hogy az közjegyző a gyanú szerint 2015 márciusa és májusa között bűntársaival egy 680 millió forint értékű hamis váltót állíttatott ki egy cég nevében. A hamis, visszadátumozott váltó dokumentum mögött azonban nem volt valós üzleti kapcsolat, és azzal a Zrt. feltétel nélküli, egyoldalú, visszavonhatatlan kötelezettséget vállalt a kifizetésre. A tetteseknek az illegális úton szerzett pénzen túl azt akarták elérni, hogy kárt okozzanak az cég új tulajdonosi körének.

A Zrt. vezérigazgatója továbbá – úgyszintén a közjegyző, és annak testvére utasítására – 2015 áprilisában úgy engedményezett egy mintegy 70 millió forintos követelést egy Kft.-nek, hogy nem volt mögötte semmi, csak ki akarták játszani a cég pénzét.  Ezeket a szerződéseket  közjegyző készítette el.

Fotó: MKLU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik