Belföld

680 millióért vettek őrizetbe egy közjegyzőt 

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a közjegyzőt és bűntársait csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

A megalapozott gyanú szerint az ügyben érintett, főtevékenységét illetően villamosenergia-termeléssel foglalkozó cég tényleges tulajdonosa és vezetője 2015. év elejétől a közjegyző volt. A Zrt. ügyvezetője kizárólag a közjegyző és annak testvére utasításai alapján járt el.

A rendelkezésre álló adatok szerint a közjegyző 2015 márciusa és májusa között bűntársaival egy 680 millió forint értékű hamis váltót állíttatott ki a gazdasági társaság nevében.

A hamis, visszadátumozott váltó mögött nem volt valós üzleti kapcsolat, és azzal a Zrt. feltétel nélküli, egyoldalú, visszavonhatatlan kötelezettséget vállalt a kifizetésre. A váltóval, majd annak másra – szintén egy az érdekkörükbe tartozó személyre – forgatmányozásával a gyanúsítottak célja a jogtalan haszonszerzés mellett az volt, hogy a cég új tulajdonosi körének kárt okozzanak.

A Zrt. vezérigazgatója továbbá – úgyszintén a közjegyző, és annak testvére utasítására – 2015 áprilisában úgy engedményezett egy mintegy 70 millió forintos követelést egy Kft.-nek, hogy az engedményezés mögött valós gazdasági esemény nem volt; céljuk a Zrt. vagyonának a kijátszása volt. Ezeket a szerződéseket maga a gyanúsított közjegyző készítette el.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve szerdán összehangolt akciót hajtottak végre, több helyszínen házkutatást tartottak, a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a közjegyzőt felbujtóként elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki, őrizetbe vette, és indítványozza az előzetes letartóztatását. A közjegyzőn kívül az ügynek négy további gyanúsítottja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik