Belföld

Enyhül a hófúvás veszélye

Vas és Zala van még veszélyben a nagy havazás és szél miatt, az ország többi részén enyhül a tél nyomása az ORFK szerint.

Egyre kisebb a hófúvás veszélye az utakon – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője kedd este. Lakatos Tibor kiemelte, jelenleg nincsenek rendkívüli időjárási körülmények Magyarországon, a hó mennyisége nem tekinthető szélsőségesen nagynak, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hófúvás veszélye egyre kisebb, azzal feltehetően csak Vas és Zala megyében kell számolni.

Megerősítette azt, miszerint az időjárás miatt nincs olyan rendkívüli helyzet, ami a szokásostól eltérő rendőri intézkedéseket indokolna.

Az ORFK országos törzse reggel 8 óra óta működik, feladata, hogy az egész országban koordinálja a téli időjárással kapcsolatos rendőri feladatokat. Az országos törzs létrehozásával az volt a cél, hogy ha a helyzet komolyabbra fordul, azonnal megtehessék a szükséges intézkedéseket.

Teljesen betemeti a hó a Dunántúlt
Sok havat jósoltak eddig is a Dunántúlra, de még annál is több lesz péntekig.

Azt mondta, csaknem 2500 rendőr dolgozik a téli időjárási helyzettel kapcsolatos feladatokon. Kedden 16 óráig nem emelkedett jelentősen a napi átlaghoz képest a balesetek száma, 14 olyan baleset történt az országban, ami összefüggésbe hozható a rendkívüli időjárási helyzettel, és ezekben hat ember sérült meg könnyebben.

Odafigyelnek az idősekre is

A közlekedés biztonságának fenntartásáért útellenőrző járőrök álltak szolgálatba a hóeséssel leginkább érintett megyékben. Feladatuk leginkább az, hogy meggyőződjenek arról, mennyire járhatók az utak, együttműködve a közutak, autópályák kezelőivel. Felkészültek arra is, hogy szükség esetén forgalomkorlátozásokat, tereléseket vezessenek be, hogy egy hófúvással érintett területen az autók ne rekedjenek a hó fogságában. A lakosokra is figyelnek, különösen az idősekre és azokra, akik segítségre szorulnak.

Ezek az intézkedések jobbára a dunántúli megyéket érintik, de felkészültek arra is, hogy az ország többi részében is bevezessék a szükséges intézkedéseket, így Bács-Kiskun, Csongrád és Heves megyében is működnek részlegesen törzsek.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy kapcsolatot tartanak a horvát és a szlovén rendőrséggel, mivel korábban is előfordult, hogy ezek az országok korlátozták a határátkelőkön a teherautók forgalmát. Felkészültek arra, hogy ha ilyen korlátozást vezetnek be, a magyarországi autópálya-szakaszokon vagy autóutakon, főutakon parkoltassák ezeket a járműveket, és fenntartsák a közbiztonságot ezekben a parkolókban. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Vajda János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik