Belföld
Legyesbénye, 2017. január 18.
Járművek haladnak a hófúvásban Legyesbénye közelében 2017. január 18-án.
MTI Fotó: Vajda János

Enyhül a hófúvás veszélye

24.hu
24.hu

2018. 02. 20. 19:50

Vas és Zala van még veszélyben a nagy havazás és szél miatt, az ország többi részén enyhül a tél nyomása az ORFK szerint.
Korábban a témában:

Egyre kisebb a hófúvás veszélye az utakon – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője kedd este. Lakatos Tibor kiemelte, jelenleg nincsenek rendkívüli időjárási körülmények Magyarországon, a hó mennyisége nem tekinthető szélsőségesen nagynak, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hófúvás veszélye egyre kisebb, azzal feltehetően csak Vas és Zala megyében kell számolni.

Megerősítette azt, miszerint az időjárás miatt nincs olyan rendkívüli helyzet, ami a szokásostól eltérő rendőri intézkedéseket indokolna.

Az ORFK országos törzse reggel 8 óra óta működik, feladata, hogy az egész országban koordinálja a téli időjárással kapcsolatos rendőri feladatokat. Az országos törzs létrehozásával az volt a cél, hogy ha a helyzet komolyabbra fordul, azonnal megtehessék a szükséges intézkedéseket.

Teljesen betemeti a hó a Dunántúlt
Sok havat jósoltak eddig is a Dunántúlra, de még annál is több lesz péntekig.

Azt mondta, csaknem 2500 rendőr dolgozik a téli időjárási helyzettel kapcsolatos feladatokon. Kedden 16 óráig nem emelkedett jelentősen a napi átlaghoz képest a balesetek száma, 14 olyan baleset történt az országban, ami összefüggésbe hozható a rendkívüli időjárási helyzettel, és ezekben hat ember sérült meg könnyebben.

Odafigyelnek az idősekre is

A közlekedés biztonságának fenntartásáért útellenőrző járőrök álltak szolgálatba a hóeséssel leginkább érintett megyékben. Feladatuk leginkább az, hogy meggyőződjenek arról, mennyire járhatók az utak, együttműködve a közutak, autópályák kezelőivel. Felkészültek arra is, hogy szükség esetén forgalomkorlátozásokat, tereléseket vezessenek be, hogy egy hófúvással érintett területen az autók ne rekedjenek a hó fogságában. A lakosokra is figyelnek, különösen az idősekre és azokra, akik segítségre szorulnak.

Ezek az intézkedések jobbára a dunántúli megyéket érintik, de felkészültek arra is, hogy az ország többi részében is bevezessék a szükséges intézkedéseket, így Bács-Kiskun, Csongrád és Heves megyében is működnek részlegesen törzsek.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy kapcsolatot tartanak a horvát és a szlovén rendőrséggel, mivel korábban is előfordult, hogy ezek az országok korlátozták a határátkelőkön a teherautók forgalmát. Felkészültek arra, hogy ha ilyen korlátozást vezetnek be, a magyarországi autópálya-szakaszokon vagy autóutakon, főutakon parkoltassák ezeket a járműveket, és fenntartsák a közbiztonságot ezekben a parkolókban. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Vajda János)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.