A kormánypárti lap statisztikákra és Rétvári Bence államtitkárra hivatkozva ír erről.
A kormány célja, hogy minden lehetséges módon minél nagyobb biztonságot nyújtson a nyugdíjasoknak a nyugdíjak értékének megőrzésével, a gazdasági eredményből biztosított új juttatásokkal.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az elmúlt években kialakított nyugdíjemelés rendszere, az Erzsébet-utalványok és a nyugdíjprémium éreztetik hatásukat a nyugdíj vásárlóerejében.
A minisztérium összesített kalkulációi szerint egy magyar nyugdíjas 2010-ben összességében átlagosan 77,8 kiló sertéscombot vásárolhatott (csont és csülök nélkül), 2016-ban 105,8 kilót vehetett. A pékáruknál is látványos a növekedés: fehér kenyérnél 6 év alatt átlagosan 354-ről 436 kilóra, zsemléből 4545 darabról 6178-ra emelkedett a megvásárolható mennyiség.
2010-ben egy átlagos éves nyugdíjból 430 liter 2,8 százalékos pasztőrözött tejet lehetett venni, 2016-ban már 541 litert. Trappista sajtból 62 kilóról 78 kilóra emelkedett ez a mennyiség. Tojásból a 2010-es 2699 darabról 2016-ra 3173 darabra, burgonyából 617-ről 663 kilóra nőtt a mennyiség.
Míg 2010-ben egy magyarországi nyugdíjas 1,3 darab hűtőszekrényt és 1,4 darab gáztűzhelyet vásárolhatott meg egy adott évben átlagos költés mellett, addig 2016-ban ugyanezekből már 2, illetve 1,7 darabot vehetett.