Belföld

Még megszívathatják Orbán miatt az új amerikai nagykövetet

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden tette fel a holnapjára azt a hivatalos közleményt, amely szerint David Cornsteint jelölik a budapesti nagyköveti posztra. Cornstein nevét már korábban megszellőztették a Magyar Időknek, amikor január közepén kiderült, hogy neki szánják a posztot.

Pont ideje volt végre kijelölni valakit nagykövetnek Magyarországra. Donald Trump közvetlenül a megválasztása után úgy döntött, hogy minden politikai kinevezéssel rendelkező nagykövetet visszahív a posztjáról. Ebbe a körbe tartozott Colleen Bell korábbi budapesti nagykövet is. Így egy éve David Kostelancik ügyvivő vezeti a budapesti nagykövetséget, nagykövet híján.

Őt küldi Trump budapesti nagykövetnek
Az amerikai elnök David B. Cornstein New York-i üzletembert készül az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének jelölni.

Cornstein sem karrierdiplomata, sőt Donald Trump leginkább a New York-i üzleti körökből ismerheti. Cornstein korábban több nagy befektetőcéget is vezetett, most pedig egy tanácsadócéget irányít, de igazából ékszerkereskedelemmel alapozta meg a vagyonát.

New York

A 78 éves Cornstein New Yorkban nőtt fel, de orosz és magyar felmenői is vannak. Az pedig, hogy politikai kinevezett, igazából nem baj. Az igaz, hogy a politikai kinevezéssel kiküldött nagykövetek többnyire bátrabbak, mint a karrierdiplomaták, de ez például Budapestre sem volt eddig igaz. André Goodfriend például karrierdiplomata volt, de sokkal keményebben lépett fel a magyar kormánnyal szemben, mint Colleen Bell. Az, hogy egy nagykövet politikai kinevezésre érkezik, igazából azt is jelenti, hogy az elnök politikai szövetségese.

Persze ettől még nem a saját véleményét fogja kifejteni Magyarországon. A nagykövetek az Egyesült Államokat képviselik, és leginkább az elnöki vagy külügyminisztériumi politika befolyásolja azt, hogy mennyire keménykednek az adott kormányokkal. Az Orbán-kormány nagyon bízott abban, hogy Trump győzelmével sokat javul majd a magyar-amerikai viszony, de nem ez történt, sőt. A két ország közötti viszony jelenleg még rosszabb is, mint korábban volt.

A Bumbys (kritikus amerikai művészpár egyik tagja) és David Cornstein egy ünnepségen New Yorkban 2014. április 10-én
Fotó: Andrew Toth / AFP

Arról persze nem tudni, hogy ez Cornstein érkezésével megváltozhat-e. Az üzletember politikai szerepet korábban nem nagyon vállalt, bár 2002-ben pályázott New York számvevői székére, de ez nem jött össze. Pedig a kampányban Arthur Finkelstein, a Fidesz mostani sikereiért nagyban felelős tanácsadó is segítette. Cornstein középre húzó republikánus, az őt a számvevőszékért zajló versenyben megverő John Faso kormányzói kampánya alatt például a demokrata Elliot Spitzert támogatta közepesen sok pénzzel.

Botrányok

De az, hogy Cornstein mit gondol a világról, valójában nem is számít. Budapesten ugyanis nem ezt fogja képviselni, hanem az amerikai üzleti és politikai érdekeket. Üzleti szempontból legutóbb a kitiltási ügy kapcsán volt botrány a két ország között, amikor több magyart, köztük a NAV-korábbi elnökét is kitiltották az Egyesült Államokból egy korrupciós ügy miatt.

Politikai szempontból necces téma lehet a magyar-orosz kapcsolat. A Trump-kormány csak az amerikai demokrata párt szerint van jóban Oroszországgal, igazából az összejátszási botrányok kitörése óta kifejezetten kemények az amerikaiak az oroszokkal.

David Cornstein egy ünnepségen beszél New Yorkban 2014. április 10-én
Fotó: Andrew Toth / AFP

Tavaly például Magyarországra érkezett néhány amerikai katona is, hogy innen rettentsék el az oroszokat. Persze nem elsősorban innen, sőt a két ország közötti viszonyt remekül mutatja, hogy nemcsak Lengyelországba, de az Egyesült Államokkal sokkal szorosabb kapcsolatot ápoló Romániába is sokkal több amerikai katonát küldtek gyakorlatozni, mint Magyarországra.

Soros

Ami fontos különbség Colleen Bellhez képest, hogy Cornstein zsidó származású, és ezt komolyan is veszi. Ezért érdekes lesz majd megnézni, hogyan reagál a Soros-kampányra, hiszen mégiscsak egy másik magyar származású amerikai milliárdos ellen vezérel hadjáratot a magyar kormány. Főleg, hogy Cornstein messze nem annyira trumpista, hogy ezzel indokoljon mindent. Soros György ugyan az egyik legnagyobb demokrata adományozó az Egyesült Államokban, de a középre húzó republikánusokat ez nem szokta zavarni.

Amerikai ügyvivő: Pozitív fejlemény, hogy lekerültek a Soros-plakátok
Magyarország szövetséges és barát, de őszintén kell beszélni. A Soros-plakátok, a CEU- és a civiltörvény ügyét például szorosan követik, mondja David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője. Interjú.

Persze a kinevezésig még hátra van Cornstein kongresszusi meghallgatása is. Colleen Bellt például nagyon keményen megszívatták a meghallgatáson, mert diplomáciai kapcsolatok nélküli, a filmiparból érkezett jelöltként sokan alkalmatlannak tartották arra, hogy erőteljesen ellensúlyozza az orosz terjeszkedést Magyarországon.

A demokraták valószínűleg Cornsteinnek is neki fognak menni, mert az Orbán-kormány oroszbarátsága miatt Magyarország kiemeltebb téma lett az Egyesült Államokban is. Sőt, az is lehet, hogy néhány republikánus is belemegy majd a harcba, ahogy azt John McCain korábban Orbánnal szemben tette, amikor neofasiszta diktátornak nevezte a magyar miniszterelnököt. Az viszont nagyon valószínűnek tűnik, hogy meglesz a támogatottsága, hiszen a képviselőházban és a szenátusban is többségben vannak a republikánusok. Ez tavasszal derülhet ki, mert most azokat hallgatják épp meg, akiket még decemberben jelöltek.

Kiemelt képünkön David Cornstein és felesége, Sheila Cornstein látható

Fotó: Astrid Stawiarz / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik