Belföld

Köves Slomóék is lakást kaphatnak a VII. kerületi fideszes jelölttől

Megúsznák a piaci alapú lakásbérkést az EMIH és Farkas Flóriánék karitatív szervezetei.

Lakást adna Bajkai István VII. kerületi fideszes alpolgármester és képviselőjelölt több Fidesz-közeli figurának is Erzsébetvárosban – írja az Index. Szerdán fog szavazni a kerület képviselő-testülete arról a két beterjesztésről, amik szerint a kerület átadná két lakás bérlőkijelölési jogát.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat átadja másnak, aki eldöntheti, kinek adja bérbe az ingatlant. Ezért pénzt kérhetne az önkormányzat, de a beadvány alapján nem akar. Legalább 60 négyzetméteres lakásokról van szó.

Az egyik szervezet, amelyik lakást kapna, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amit a fideszes politikusok mellett többször kiálló Köves Slomó vezet. A hitközség a saját szeretetszolgálatuknak, a CEDEK-nek kért három önkormányzati lakást, hogy betegeknek, fogyatékosoknak, rászorulóknak segítsenek. Népkonyhát is létrehoznának, hisz szerveztek már ételosztást a kerületben, amiken Bajkai is megjelent.

A másik igénylő az „Oktatási és Továbbképzési Központ” Alapítvány (OTKA), aminek Farkas Flóriánhoz köthető az alapítása, vezetőségében pedig a bizalmi emberei voltak. A szervezet százmilliós pályázati összegeket kapott, volt program, amit az Országos Roma Önkormányzattal közösen vitt végig. Az OTKA székhelye ugyanaz amúgy, mint a Fidesz-szövetséges Lungo Dromé. A lakást amúgy egy helyi, egymást támogató rendszer kiépítése miatt igényelték.

Bajkai azzal indokolta az előterjesztést, hogy a CEDEK-nek csak versenyeztetéssel tudna bérbe adni lakást, és az piaci alapú lakbért jelentene. Ezért javasolja a bérlőkijelölési jogot, amit az OTKA már a beadványában kért magának. Határozatlan időre kapnák meg Bajkai ötlete szerint a jogot, amiért nem kérne pénzt a kerület, hisz társadalmilag hasznos a két szervezet.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik