Közélet

Első fokon pert vesztett Hadházy Ákos Orbán ellen

Első fokon elvesztette azt a pert Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, amelyet Orbán Viktor ellen indított jó hírnév megsértése miatt – számolt be a HVG. Tavaly ősszel az ellenzéki képviselő a dupla áron beszerzendő lélegeztetőgépekről kérdezte Orbánt és felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy szerinte egy másik cég árajánlata sokkal olcsóbb volt. Orbán erre azt válaszolta, hogy Hadházy egy külföldi cég érdekében lobbizik nyíltan a parlamentben és ezért vizsgálatot indít.

A pénteki tárgyaláson Orbán Viktort a VII. kerületben induló, tejet osztó fideszes politikus, Bajkai István képviselte, aki elmondta, hogy

Hadházy a miniszterelnök véleményét kérte az ügyben, aki ezt meg is tette és „a szavak általános értelmezése szerint nem állított tényt”.

Ezzel egyetértett Szabó Csilla bíró is, aki szerint a miniszterelnök véleményt nyilvánított, és Hadházy parlamenti fellépését kritizálta, az LMP-sek ráadásul nem is terjesztettek elő kérelmet arra vonatkozóan, hogy ez megalapozatlan véleménynyilvánítás lett volna. A bíró indoklásában kijelentette: a közéleti szereplők közti vitánál csak szélsőséges esetben van lehetőség bírósági beavatkozásra.

Hadházy ügyvédje, Pálvölgyi Miklós elmondta:

általánosságban azt mondani, Hadházyra, hogy korrupt, vélemnynyilvánítás, egy konkrét ügy esetében viszont nem, főleg, hogy Orbán fel is tette azt a kérdést, hogy Hadházy mennyi pénzt fogadott el a kérdésfeltevésért.

Hadházy, magyarázatában az indoklás úgy néz ki, hogy az belefér, ha hülyének nevezik, de ha valaki azt állítja, hogy csak 30 az IQ-ja, akkor azt bizonyítani kell. Az ellenzéki politikus gyávának nevezte Orbánt, amiért nem állt ki megvédeni az igazát és bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik